Radar · Migration

Fler än 300 människor drunknade utanför Jemens kust

Kvinnliga, etiopiska flyktingar i Jemen, efter att ha åkt båt över Adenviken.

Enligt den lokala kustbevakningen i Lahji, vid den jemenitiska kusten, har omkring 300 människor drunknat i ett skeppsbrott utanför kusten. Båten hade avgått från Afrikas horn och de flesta som befaras döda kom från olika afrikanska länder. Jemen är trots det pågående kriget en viktig transitrutt för afrikaner som hoppas fina arbete i rika gulfstater.

Lokala fiskare utanför Jemens kust uppgav att de sett omkring 150 kroppar i vattnet, enligt tidningen Al-Ayyam som är baserad i den jemenitiska staden Aden. Bland de döda finns fyra jemeniter, men de flesta ombord av på flykt från olika länder i Afrika. Båten ska enligt tidningen ha haft omkring 400 flyktingar ombord innan skeppsbrottet, som ska ha skett efter att båten kolliderade med ett större fartyg. Båten hade avgått från Afrikas horn med hopp om att nå Jemens kust.

En lokal regeringstjänsteman berättade för tidningen Arab News att lokala fiskare i Lahj tog hand om 25 kroppar de hittat i vattnet, men att de hittat ännu fler.

– Vi vet inte vad som har hänt med dem, men lokala fiskare berättade för oss att de omhändertagit 25 flyktingars kroppar från havet, sa källan då enligt Arab News.

Senare berättade en person från kustbevakningen att mer än 300 personer dött till havs och att lokalbor skyndsamt begravit en del av kropparna.

FN:s migrationsorganisation känner till att incidenten har ägt rum, men har inte bekräftat antalet döda, och skriver på Twitter att:

”IOM kan verifiera att en båt med många migranter från Afrikas horn har sjunkit utanför den jemenitiska kusten. IOM har team på plats på marken och är redo att svara på eventuella överlevandes behov.”

Jemen är, ett blodigt krig till trots, en vanlig transitrutt för afrikaner som hoppas på att ta sig till Saudiarabien och andra rika gulfstater för att söka jobb. Men det är en långt ifrån säker väg att resa, förutom den uppenbara faran av att dö till havs finns det många samvetslösa smugglare som stänger in flyktingar och utpressar deras familjer på stora lösensummor innan de friger dem.

Idag är det också den Internationella flyktingdagen, som i dagens läge inte är något att fira. 44 764 människor har dött längs med europeiska gränser sedan 1993.