Radar · Djurrätt

Delstaten Maine förbjuder kosmetika testad på djur

Som sjätte delstat i USA förbjuder Maine djurtestad kosmetika.

Den amerikanska delstaten Maine förbjuder försäljning av kosmetika som har testats på djur, rapporterar VegNews. ”Det är inte bara inhumant att testa kosmetiska produkter på djur, det är också onödigt”, säger delstatspolitikern Vick Doudera.

Maine blir därmed den sjätte delstaten i USA med att införa ett sådant förbud – där Kalifornien var den första 2018.

Vick Doudera säger att kosmetikaföretagen har möjlighet att använda tillsatser i kosmetikan som man vet fungerar på ett säkert sätt. Samt att det i dag finns många andra sätt att testa kosmetika på än att använda djur.

– Dessa nya metoder sparar inte bara på djurliv utan de visar också det bästa som vetenskapen har att erbjuda och kan ta fram data som är mer relevanta för människors användning. Det säkerställer att kosmetikan är säker, säger Vick Doudera till VegNews.

Ett brott mot lagen kommer att resultera i böter på upp till 5000 dollar (cirka 43 000 kronor) för den första dagen lagen överskrids och upp till 1000 dollar (cirka 8600 kronor) för varje kommande dag som lagen överskrids.

Hawaii, Kalifornien, Illinois, Nevada och Virginia har redan infört förbud mot försäljning av kosmetika testad på djur och New Jersey, Maryland, New York, Rhode Island och Oregon överväger också begränsningar, enligt Livekindly.

I EU är det sedan 2013 förbjudet med försäljning av djurtestad kosmetika och hygienprodukter.