Radar · Utrikes

Rättegång mot Zuma skjuts upp efter kravaller

Sydafrikansk polis patrullerar utanför domstolen i Pietermaritzburg under måndagens rättegång mot Jacob Zuma.

Sydafrikas före detta president Jacob Zuma får som han vill. Den långdragna korruptionsrättegången mot 79-åringen, som kallats för teflonpresidenten på grund av sin förmåga att undkomma rättvisan, skjuts nu upp till den 10 augusti.

När rättegången i virtuell form återupptogs under gårdagen yttrade Zuma själv inte ett ord. Men via sin advokat krävde han en ytterligare tidsfrist – bland annat för att landets författningsdomstol ska kunna upphäva det 15 månader långa fängelsestraff som han dömdes till i slutet av juni. Expresidenten dömdes då för domstolstrots sedan han vägrat att framträda inför den kommission som utreder korruptionsanklagelser mot honom.

Domaren går nu Zuma till mötes och skjuter upp rättegången med hänvisning till pandemin samt de oroligheter som skakat Sydafrika sedan fängslandet av honom den 8 juli. Protesterna mot fängslandet urartade snabbt till upplopp och kravaller i bland annat Durban och Johannesburg, med omfattande plundring, mordbränder och skottlossningar. Över 200 människor miste livet i oroligheterna och fler än 2 500 har gripits.

Rättegången mot Jacob Zuma innefattar 16 åtalspunkter om bedrägeri, svindleri och penningtvätt i samband med en uppgörelse om att köpa utrustning till den sydafrikanska militären under 1990-talet. Han tjänstgjorde som Sydafrikas president mellan 2009 och 2018.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV