Krönikor

Jag vill inte ha en kavalkad av måsten på semestern

Åååååh SEMESTER!! HA! Hur mår du?!*

Semestertider. Sol och bad. Glassar som smälter. Ständigt nya äventyr och nya projekt. Nåde den som klagar på värmen och nåde den som klagar på den som klagar på värmen. Hur många har inte någon gång hört någon säga, eller själv varit den som sagt att de skulle behöva en semester efter semestern?

Hur vi reagerar på semestertiderna är egentligen ett utmärkt bevis på att det börjar bli dags att se över 40 timmars arbetsvecka. Att det liksom är något som skevar i samhället när den tid under sommaren som ska vara för vila och återhämtning istället blir en kavalkad av måsten och att hinna med alla de där sakerna som inte hinns med i vardagen. Vare sig det är en resa, ligga på badstranden eller bygga en veranda.

I föräldragrupper möts jag nu av inlägg efter inlägg från föräldrar som beskriver sitt dåliga samvete över att inte ”hitta på något” med barnen varje vaken minut. Eller föräldrar och föräldrar. Det är nästan uteslutande mammor. För den här stressen och fixandet för att göra semesterns alla dagar fylld av nån form av mening och byggande av minnen är ju främst något som kvinnor får på sina samveten.

Visst går det att säga att det bara är att skita i detta och göra så lite eller mycket man själv tycker är kul. Det är dock inte lika lätt i verkligheten. Framförallt för att det där samveten ju inte bara är ens egna utan något som byggs på av bilder i sociala medier av glada badande barn och solbrända ben i motljus mot en solnedgång. Eller bara av den återkommande frågan inför semestern om vad planerna är och uppföljningen när semestern är slut med frågor om vad man hittat på.

För egen del är svaret på den frågan att vi inte har några planer utöver en vecka i Norrland hos mina föräldrar. För att semestern i min mening förlorar sitt syfte om varje dag är planerad och uppstyrd. Det både vi vuxna och barnen längtat efter är ju chansen att bara få vara och ta dagen som den kommer. Alla de där ”måstena” hade jag hellre velat hinna med i vardagen istället för att veckorna bara innehåller rodd med jobb, barn och matlagning.

*Lyssna på podden Flashback for ever avsnitt 25 för referens.

SEMESTER.

Det är för varmt. Japp, jag sa det.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV