Fi är vid liv – trio vill ta täten
Copyright © 2014–2021 – Mediehuset Grönt AB • redaktionen@tidningensyre.se • prenumeration@tidningensyre.se
• Ansvarig utgivare: Lennart Fernström – Tidningen Syre
20/1 Hur värnar och utvecklar vi demokratin? Henrik Ekengren Oscarsson är svensk professor i statsvetenskap och valforskare vid Göteborgs universitet samt samhällsdebattör. I samtalet deltar en panel från Humanisterna Väst och det modereras av Anders Källström, projektledare Vital demokrati. Åhörare kan ställa frågor och kommentera via chatten i Zoom.
20/1 Skogen kallar! är Nordisk kulturkontakts livesända serie med samtal, intervjuer och filmer där man reflekterar över nutidsmänniskans förhållande till naturen utifrån ett uttalat konst- och kulturperspektiv. Första gästen är religionshistorikern och professorn David Thurfjell, som med anledning av sin bok Granskogsfolk – hur naturen blev svenskarnas religion, blir intervjuad av den finländska kulturjournalisten Marit Lindqvist.
20/1 EU-politisk partiledardebatt i riksdagen.
20/1 AP7 arrangerar ett digitalt seminarium som belyser det globala problemet med negativ klimatlobbying. Bland andra medverkar finansmarknadsminister Per Bolund (MP), Lina Håkansdotter från Svenskt Näringsliv och Johan Florén från AP7.
20/1 Global Challenges Foundation arrangerar en digital pressträff där huvudpunkterna på den globala agendan inom miljö- och klimatområdet presenteras.
20/1 Den avgående amerikanska presidentens mandatperiod löper ut klockan 12. Kort därefter svärs den nye presidenten in vid en ceremoni i Washington.
21/1 Fossilfritt Sverige har tagit fram en vätgasstrategi som ska lämnas över till regeringen. I samband med detta arrangeras ett webbinarium för att diskutera hur Sverige kan bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.
21/1 På temat Könsstympning och vardagsheder arrangerar nätverket Varken hora eller kuvad ett seminarium i riksdagen, till minne av mördade Fadime Sahindal på den årliga Fadimedagen. Dagen innehåller bland annat ett panelsamtal om hedersförtryckets olika ansikten och normer.
22/1 Fridays for futures strejker för klimatet fortsätter runt om i landet tills Sverige är i linje med Parisavtalet. I Göteborg samlas klimatengagerade coronasäkert på Gustav Adolfs torg. I Stockholm och i andra delar av landet protesteras det digitalt.
22/1 Dom väntas i rättegång mot en iransk diplomat som står anklagad för att ha planerat en attack mot iranska exilpolitiker i Paris 2018.
22/1 Hälsokommissionär Stella Kyriakides håller tal hos tankesmedjan EPC om erfarenheterna från covid 19-krisen och vägen vidare.
23/1 I dag är det ett år sedan som Wuhan sattes i karantän och tåg- och flygförbindelser drogs in. Det kinesiska nyårsfirandet ställdes in i hela landet.
24/1 Denna dag är det val av president i Portugal.
25–26/1 Göteborgs tingsrätt inleder huvudförhandling i mål där två svenska män har åtalats för brott mot Estonialagen. De ingick i ett filmteam som med en dykrobot filmade vraket.
25/1 Joe Biden har mycket att göra på hemmaplan. Men vad kan vi förvänta oss av utrikespolitiken? ABF och Arena idé arrangerar ett webbinarium med bland andra Karin Henriksson och Leif Pagrotsky.
25/1 Judisk kultur i Sverige och Fri tanke arrangerar ett webbsamtal med författaren och journalisten Björn Wiman. Han har skrivit boken ”Hatet mot judarna” om dess nya och historiska former, om minnesarbetet efter Förintelsen och om kulturens betydelse i en tid då demokratin hotas. Essäerna inskärper också vikten av vaksamhet: där det finns hat mot judar finns det hat också mot andra.
25/1 Katalys, ABF med flera arrangerar en livesänd lansering av boken ”Klass i Sverige: Ojämlikheten, makten och politiken i det 21:a århundradet”. I boken skildras klassamhällets fakta och förändring, samtidigt som den uppdateras så att kön och etnicitet ges plats i en uppdaterad klassanalys. En panel med forskare samtalar.
25/1 Guldbaggegalan direktsänds i SVT, men hålls detta år utan publik på plats och sänds från Annexet i Stockholm.
26/1 É Romani glinda bjuder in till en webbsänd filmafton med anledning av minnesdagen för Förintelsens offer den 27 januari. Romska tårar är en dokumentärfilm med vittnesmål från överlevande romer som blev deporterade från Rumänien till Transnistrien och som lyckades ta sig tillbaka till Rumänien. Filmen är producerad av den romska aktivisten Luminita Cioaba, barn till överlevande från deportationen.