Radar · Morgonkollen

Medier: Trump benådar Bannon – inte sig själv

Steve Bannon.

USA:s avgående president Donald Trump har som en av sina sista gärningar på posten benådat sin tidigare chefsstrateg Steve Bannon, uppger källor till flera stora amerikanska medier. Det har dock inte bekräftats officiellt.

Däremot väntas inte Trump benåda sig själv, sina familjemedlemmar eller advokaten Rudy Giuliani, rapporterar nyhetsbyrån Reuters som hänvisar till källor.

Bannon har anklagats för bedrägeri i samband med en insamlingskampanj till Trumps murbygge längs gränsen mot Mexiko. Men eftersom han inte är dömd handlar det om en så kallad preventiv benådning (pre-emptive pardon) för potentiella framtida åtal.

Bannon blev en röst i offentligheten när han 2012 tog över Breitbart News, en plattform för USA:s främlingsfientliga så kallade alt right-rörelse. Han ledde Trumps valkampanj under de sista månaderna före valet 2016 och blev därefter utsedd till presidentens chefsstrateg, innan han föll i onåd och fick sparken i augusti året därpå.

Andra som benådas av Trump är rapparna Lil Wayne och Kodak Black samt Detroits tidigare borgmästare Kwame Kilpatrick, uppger en källa inom den avgående administrationen för Reuters.