Radar · Utrikes

Joe Biden insvuren som USA:s president

Joe Biden svärs in som USA:s president.

Joe Biden har svurit eden och är USA:s näste president. Kamala Harris har svurit eden som vicepresident och är därmed första kvinna på posten. ”Demokrati är en skör sak”, säger Biden i sitt installationstal.

Joe Biden lyfte handen, och upprepade eden som gör honom till USA:s president efter en turbulent tid i den amerikanska demokratin.

– Vi alla, vi detta folk, söker ett bättre land, säger Biden från trappan till Kapitolium.

– Vi måste vidare, framåt. Det är mycket att reparera, hela och läka, fortsätter han i sitt tal.

Då hade Kamala Harris, efter tidsschema, svurit eden inför Högsta domstolens domare Sonia Sotomayor.

Lady Gaga sjöng nationalsången i ceremonin.

Hög säkerhet

Endast omkring ett tusental gäster har bjudits in.

– Välkomna till USA: 59:e installationsceremonin, sade senator Amy Klobuchar, demokrat från Minnesota, då ceremonin inleddes.

– Det här är ögonblicket då vi ska vårda det vi har. För två veckor sedan tog sig en mobb in här, och försökte förstöra. Men i dag är en dag då demokratin reser på sig, skakar av sig dammet och fortsätter mot målet: rättvisa åt alla, fortsatte Klobuchar i ett inledningstal som innehöll ovanligt starka politiska utspel för en presidentceremoni.

Bush bland gästerna

Expresidenten, republikanen George W Bush och fru Laura Bush fanns bland dem som anlände i god tid till ceremonin.

Även tidigare presidenten Bill Clinton var förstås närvarande vid ceremonin, som avgående presidenten Donald Trump bojkottat.

Demokraten och expresidenten Jimmy Carter, 96 år, hade också lämnat återbud på grund av coronapandemin.

Säkerhetsarrangemangen är enorma. Ett bombhot mot Högsta domstolen, inte långt från kongressbyggnaderna, utlöste febril aktivitet. Byggnaden var dock stängd för allmänheten på grund av coronarestriktioner. Bombhotet visade sig senare vara falskt.

River upp politiskt arv

Timmarna efter sitt tillträde väntas den 78-årige demokraten sätta sitt namn på en rad presidentorder som river upp delar av det politiska arv som Trump lämnar efter sig. Bland annat ska Biden återansluta USA till Parisavtalet och Världshälsoorganisationen (WHO) och stoppa ”murbygget” mot Mexiko, Trumps benämning på förstärkningen av olika barriärer längs USA:s södra gräns.

Avgående president Donald Trumps frånvaro vid presidentceremonin av Biden i Washington DC gör honom till den första avgående presidenten sedan Andrew Johnson 1869 som inte deltar vid ceremonin.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV