Radar · Morgonkollen

Italiens regering räddade av gonggongen

Premiärminister Giuseppe Conte i den italienska senaten.

Inför omröstningen i senaten höll hela Italien andan. Efter en timme stod det klart att Giuseppe Contes regeringskoalition ges fortsatt stöd för att regera landet – som därmed undviker att kastas in i ännu en period av politisk turbulens.

Senatens beslut markerar slutet på den en vecka långa regeringskris som inleddes med att Matteo Renzis parti Italia Viva drog sig ur regeringssamarbetet i förra veckan.

Omröstningen inleddes strax efter klockan 21 på tisdagen och läget var osäkert in i det sista.

Skulle Giuseppe Conte ha förlorat skulle den italienska politiken stå inför en oviss vår, illa bäddad för landets möjlighet att hantera coronakrisen.

– Jag uppmanar alla politiska krafter, och även ledamöter, som har Italiens bästa i åtanke, att hjälpa oss börja om så snart så möjligt, vädjade premiärministern under ett tal i senaten inför omröstningen.

Röstade emot partilinje

Inför omröstningen understök Giuseppe Conte flera gånger att det vore oansvarigt att kullkasta regeringen mitt under den pandemi som hittills krävt över 83 000 italienares liv.

Utfallet balanserade på en knivsegg och det såg länge ut som att Contes regering skulle fällas.

Den räddades av att flera senatsledamöter röstade emot sina partilinjer till stöd för regeringen, däribland två ledamöter från Renzis avhoppade Italia Viva.

Orosmoment kvarstår

Än finns dock skäl för Conte att hålla hårt i hatten.

Senatens stöd till regeringen var tillräckligt för att de ska sitta kvar, men knappt mer än så.

156 av senatens 321 ledamöter gav under omröstningen sitt fortsatta förtroende för Contes regeringen, 140 senatsledamöter röstade emot och 16 avstod. För att få en absolut majoritet hade 161 röster krävts.

Stödet är svagt och bäddar för fortsatta svårigheter att få igenom regeringens politik.

Minoritetsregeringar är långt ifrån något nytt för Medelhavslandet som haft 66 olika regeringar sedan 1946. Under 2021 väntar dock historiska utmaningar i spåren av pandemin som haft förödande effekter för samhället så väl som för ekonomin.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV