Radar · Utrikes

Pekingtrogna i fokus i Hongkongs ”patriotval”

Medlemmar i Pekingvänliga parti DAB (Demokratiska alliansen för ett bättre Hongkong) efter valet.

Pekingtrogna kandidater skördade framgångar i valet i Hongkong på söndagen, då Hongkongborna för första gången röstade i ett nytt, hårt kritiserat, valssystem till stadens lagstiftande församling.

Kandidater som är lojala med Peking vann en majoritet av platserna i valet, som genomförts med ett nytt system som ska se till att bara ”patrioter” och personer lojala med Peking blir invalda i stadens lagstiftande församling Legco.

Valdeltagandet var dock lågt, bara 30,2 procent gick till valurnorna, vilket är den det lägsta siffran sedan Hongkong överlämnades av britterna 1997.

"Urholkning"

Storbritanniens, USA:s, Kanadas, Australiens och Nya Zeelands utrikesministrar uttrycker under måndagen farhågor över ”urholkningen av demokratiska beståndsdelar” i det nya valsystemet, säger de i ett gemensamt uttalande.

Bland annat har kontrollen över vilka som får ställa upp i valet skärpts.

”Dessa förändringar har eliminerat all meningsfull politisk opposition”, säger ministrarna i uttalandet.

Carrie Lam "nöjd"

Hongkongs ledare Carrie Lam säger att hon trots det är ”nöjd” med valet, och att antalet registrerade väljare ändå var högt, 92,5 procent.

Hongkong är nu tillbaka på rätt spår med ”ett land, två system”, säger hon, med syftning på principen som officiellt gäller mellan Hongkong och Kina.

–Vi kan inte kopiera det så kallade demokratiska systemet eller reglerna från västländer, säger hon.

Storbritannien sade i våras att det nya valsystemet är ett brott mot den uppgörelse Kina åtog sig att följa när Hongkong överlämnades av britterna 1997, och demokratikämpar från Hongkong har konstaterat att invånarna helt har kopplats bort från valprocessen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV