Radar · Utrikes

Jubel på gatorna för Chiles nyvalde president

Chiles nyvalde president Gabriel Boric.

Tiotusentals chilenare firade på gatorna i Santiago på söndagen efter det att högerkandidaten José Antonio Kast erkänt sig besegrad av Gabriel Boric i presidentvalet. ”Jag är lycklig eftersom det kommer att bli många förändringar som gynnar folket och arbetarklassen”, säger byggnadsarbetaren Luis Astorga till AFP.

Boric, en tidigare studentaktivist, fick nära 56 procent av rösterna i söndagens val mot ultrakonservative motståndaren Kast.

35-årige Boric är Chiles hittills yngste president. Han gick till val i spetsen för en bred vänsterallians, med skattehöjningar för de rikaste och sociala förbättringar och miljösatsningar på agendan.

Stämplad som kommunist av sina belackare, lovade han i sitt första officiella tal på söndagen sociala reformer i Chile, men att de ska införas under ”finanspolitiskt ansvar”.

– Vi kommer att göra det för att skydda vår makroekonomi, vi kommer att göra det bra… för att förbättra pensioner och hälsovård, säger Boric.

Kast gratulerade Boric, som leder en allians som bland annat inkluderar Chiles kommunistparti, ”till den stora triumfen”.

– Från och med i dag är han Chiles tillträdande president och han förtjänar all vår respekt och konstruktiva samarbete. Chile kommer alltid först, säger Kast.

Kast har försvarat den brutale ex-diktatorn Augusto Pinochet och motsätter sig bland annat samkönade äktenskap, preventivmedel och aborter.

Enligt en prognos från Chiles valorgan Servel var valdeltagandet mer än 55 procent – ett rekord sedan det 2012 blev frivilligt att rösta. Boric vann med en marginal på nära en miljon röster.

Den nya presidenten tillträder i mars nästa år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV