Radar · Politik

Fi:s partiledare kastar in handduken

Farida al-Abani valdes till partiledare 2019.

Farida al-Abani, Feministiskt initiativs ena partiledare, avgår. På Facebook skriver hon om sina våndor inför beslutet. ”Jag har varit rädd för att lämna nu då det skulle kunna skicka en signal om att Fi faller”, skriver Farida al-Abani.

Farida al-Abani lämnar partiledarposten i samband med partiets valkonferens i februari. Därmed kommer hennes nuvarande parhäst Teysir Subhi ensam att leda partiet under valåret.

Farida al-Abani skriver i ett långt inlägg på Facebook att skälet till avgången är hennes hälsa och att få mer tid för sina närmaste. Hon beskriver hur uppdraget som partiledare, som hon. kombinerat med ett heltidsarbete, slitit på henne.

”Att ständigt vara stressad och upptagen är inget jag ser som beundransvärt eller inspirerande. Därför vill jag sluta innan jag blir utbränd, för kampen är ett maraton och ingen sprint”, skriver Farida al-Abani.

Samtidigt uttrycker hon sin oro för vilken bild av tillståndet för partiet som kommer att spridas i och med hennes avgång:

”Jag har varit rädd för att lämna nu då det skulle kunna skicka en signal om att Fi faller, partiledarna ger upp och att det inte är ett parti att lita på. Men jag kan inte stanna för någon annans skull när jag mår som jag mår och när energin inte finns där”, skriver Farida al-Abani.

I valet 2018 fick Feministiskt initiativ mindre en halv procent av rösterna i riksdagsvalet. Samtidigt valdes partiet in i kommunfullmäktige i 13 kommuner, däribland Stockholm och Göteborg.

Uppdaterad 20 december 12.05. I en tidigare version uppgavs felaktigt att en ny partiledare kommer att väljas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV