Radar · Utrikes

Rapport: Talibaner jagar meningsmotståndare

Patrullerande talibaner i huvudstaden Kabul under torsdagen.

Talibaner letar upp personer som har arbetat för den tidigare afghanska regeringen eller med utländska styrkor i Afghanistan, enligt en rapport från norska analyscentret Rhipto.

”Talibanerna intensifierar jakten på alla individer och samarbetspartner till den tidigare regimen, och i de fall det inte lyckas riktar de in sig på och griper familjerna och straffar dem enligt sin egen tolkning av sharialagarna”, står det i rapporten från i onsdags, som nyhetsbyrån Reuters tagit del av, men inte kunnat verifiera.

Det ska främst röra sig om personer som haft högt uppsatta positioner inom polisen, militären eller säkerhetstjänsten.

Enligt Rhipto, som tillhandahåller underrättelseinformation till flera FN-organ, har den kortfattade rapporten delats med organisationer och personer som arbetar inom FN.

Lovat amnesti

Talibanerna har inte kommenterat uppgifterna, men har sedan övertagandet av Kabul lovat amnesti för meningsmotståndare. Vid sin första större presskonferens i tisdags lovade rörelsen att respektera kvinnors rättigheter, verka för goda relationer med andra länder och inte hämnas på personer som varit verksamma inom det tidigare styret.

Samtidigt kommer rapporter om att en anhörig till en Deutche Welle-reporter skjutits till döds av talibaner, och att en annan familjemedlem skadats allvarligt. Enligt tv-nätverket har talibanerna knackat dörr för att hitta journalisten som nu arbetar i Tyskland. Andra släktingar ska ha lyckats fly.

Enligt Deutche Welle har talibanerna varit hemma hos minst tre av dess journalister.

Även afghanska journalister har uppgett att de har misshandlats och att räder har gjorts i deras hem.

18 000 evakuerade

Samtidigt fortsätter evakueringarna från Kabuls flygplats. Enligt medarbetare vid försvarsalliansen Nato har över 18 000 människor sedan i söndags evakuerats därifrån.

Målet är att lika många till ska ha flugits ut ur Afghanistan innan veckan är slut.

Under torsdagskvällen sades 6 000 personer ha genomgått ”hela processen” för att kunna evakueras.

USA uppger att deras just nu 5 200 soldater bevakar såväl flygplatsen som, via stridsflyg, vägen från Kabul till flygplatsen för att på så sätt öka säkerheten för de som vill lämna landet, främst västerländsk ambassadpersonal och lokalanställda vid ambassaderna.

Evakuering från Kabul med ett turkiskt flygplan tidigare i veckan
Evakuering från Kabul med ett turkiskt flygplan tidigare i veckan. Foto: AP/TT

Vägspärrar

Läget beskrevs under kvällen som relativt lugnt, men desperata afghaner som vill fly landet har också tagit sig till flygplatsen, där minst tolv människor har mist livet, enligt uppgifter från både talibanerna och Nato. De tolv ska antingen ha skjutits eller trampats ihjäl.

Talibanerna har upprättat vägspärrar vid området som manar alla som inte har rätt att resa att återvända hem.

– Vi vill inte skada någon vid flygplatsen, sade en talibanföreträdare på torsdagen.

Torsdagen var även den afghanska självständighetsdagen och hundratals tågade genom huvudstaden Kabul med afghanska flaggor – en klar utmaning mot det nya styret. Beväpnade talibaner på bilflak övervakade demonstrationen utan att ingripa.

Från staden Asadabad i östra delen av landet uppges däremot liv ha krävts då talibaner öppnade eld i samband med ett nationaldagsfirande. Det var oklart om offren skjutits ihjäl eller trampats till döds i den panik som utbröt, berättar ett vittne för Reuters.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV