Radar · Inrikes

Efter knivdådet: ”Inte haft uppsåt att döda”

Beväpnad polis vid avspärrningarna i Eslöv.

Den 15-årige pojke som misstänks för knivdådet på en skola i Eslöv på torsdagen förnekar inte brott och är djupt ångerfull. Det berättar hans advokat Leif Persson för TT. Han har inte haft uppsåt att döda.”

Den 15-årige gärningsmannen är själv elev på skolan. Han är nu anhållen på sannolika skäl misstänkt för mordförsök efter att ha stuckit ner en lärare på Källebergsskolan i Eslöv.

15-åringen kunde gripas kort efter händelsen och förhördes under torsdagskvällen.

– Min situation är försvårad eftersom det finns en förundersökningssekretess och att jag företräder en klient som är 15 år, som gjort sig skyldig till ett allvarligt brott där det är utrett och klart att han stuckit ner en fin medmänniska, säger hans advokat Leif Persson till TT.

Leif Persson berättar att hans klient är djupt ångerfull, och att han inte hade uppsåt att döda.

– Det hade han kunnat göra i så fall men han har inte haft det uppsåtet.

Lärarens skadeläge är stabilt, enligt polisen.

Ger varandra stöd

Enligt Ulrika Narling, avdelningschef för grundskolan på Barn och utbildningsförvaltningen i Eslöv har skolan varit i kontakt med läraren.

– Vi har haft kontakt med honom. Eleverna frågar mycket om sin lärare, säger hon.

Skolan har under fredagen hållit öppet även om ingen undervisning har skett. Elever, personal samt krisgrupp har varit på skolan under dagen.

– Vi har varit där för att ge varandra stöd, säger Ulrika Narling.

Skolan kommer att vara igång igen under måndagen.

Tränat på dödligt våld

I Eslöv har skolorna tränat på dödligt våld. Hur träningen har sett ut på Källebergsskolan kan Kerstin Melén-Gyllensten, chef för Barn och utbildningsförvaltningen i Eslöv, inte svara på.

– Det görs på olika sätt. Det tränas ett par gånger om året. Man kan aldrig vara tillräckligt förberedd på en sådan här händelse, säger hon.

I samband med att knivdådet skedde låste samtliga elever och lärare in sig på sina respektive klassrum.

– Sedan gick ett brandlarm, där var det en del elever som tog sig ut genom fönstret, säger Ulrika Narling, avdelningschef för grundskolan på Barn och utbildningsförvaltningen i Eslöv.

Hon kan inte svara på om det var en medveten procedur att brandlarmet gick. Hon tycker agerandet vid attacken var väl genomfört.

– Det gick bra onekligen, eleverna blev säkrade, säger hon.

Hoppat ut genom fönster

Det var strax före klockan nio på terminens andra skoldag som polisen larmades om en person med kniv inne på Källebergsskolan i Eslöv. En lärare i 45-årsåldern skadades allvarligt under attacken.

Ingen annan på skolan kom till fysisk skada.

På skolan går 270 elever i årskurs 7-9.

En elev på skolan berättar för Skånska Dagbladet om den skakande upplevelsen:

– Det var en man med en lång kniv som kom in i skolan. Han hade på sig en skelettmask, en hjälm och vad som såg ut som en skottsäker väst. Det var väldigt obehagligt.

Tumultartade scener

Varken polis eller åklagare vill kommentera huruvida personen var maskerad eller inte.

En kort stund senare kunde den 15-årige pojken gripas i en dramatisk polisinsats där en av poliserna avlossade sitt tjänstevapen.

– Det var som vi bedömer ett varningsskott, säger polisområdeschef Ann-Louise Kämpe.

Polisen beskriver tumultartade scener med elever som skrek och sprang.