Radar · Mänskliga rättigheter

Syriska toppstudenter nedgraderas i Sverige: ”Folk förstår inte vad det gör med oss”

Fruktansvärt system som krossar unga människor beredda att kämpa för ett bättre liv.

De är duktiga studenter som ville bli läkare eller apotekare och skapa en framtid i Sverige efter att ha flytt från krig. Istället får de sina drömmar krossade av en godtycklig betygshantering. Det tycker Haya Alshahel som startat en protestlista och JO-anmält ansvarig myndighet.

Universitets- och högskolerådet, (UHR) ,som är ansvarig för att hantera utländska betyg har bedömt att syriska studenterna hade en kraftig övervikt av höga betyg jämfört med svenska sökande. 2018 antog UHR en beräkningsmodell som sänker betygen för syriska studenten och många som var toppstudenter i sitt hemland har drabbats hårt.

–  Jag kom in på min drömutbildning samma år som beslutet kom 2018. Jag tror faktiskt jag hade tagit mitt liv om det hade drabbat mig. Jag hade lagt så många år för att uppgradera alla betyg, och komma in på min arkitektutbildning. Nu lider jag med de andra, säger Haya Alshahel som nu är 24 år.

Men hon har många drabbade vänner och därför försöker hon nu väcka frågan. Killar och tjejer som kämpar för toppbetyg under brinnande krig, som haft extralärare i Syrien, studerat under städer som beskjutits. Flytt och uppgraderat grundskola och gymnasier, hela tiden pluggat extra. Nu ser de sina drömmar och ambitioner gå upp i rök. En kille som ville bli apotekare jobbar nu på ett lager.

Politikers ord är tomma

Hon tror inte myndigheter och politiker förstår hur det kan krossa en ung människa som kämpar.

– Regeringen har så många visioner att minska arbetslöshet och få bort utanförskap. Men i praktiken stöts folk som vill utbilda sig tillbaka. Varför tar det fem, sex år för en utländsk lärare att komma in i systemet här, till skillnad från i Tyskland ? Vad kommer det här kosta Sverige i förlängningen? Jo, det blir utanförskap, kriminalitet, minskad integration, säger Haya Alshahel.

Nu har hon startat en namninsamling Lika möjligheter som 1 500 redan skrivit under, och hon försökt kontakta ansvariga politiker.

– Man jag får inget svar. Också på UHR:s Facebooksida finns hundratals kommentarer, men ingen svarar. Det är sorgligt.

Läs alla Facebook inläggen här.

Men myndigheterna tycker inte det gjort något fel.

– Vi såg att det var en kraftig övervikt av höga betyg hos de syriska jämfört med de svenska sökande. Av de som sökt till universitet med svensk gymnasieexamen är det bara 0,3 procent som haft maxbetyg. Därför blev det en ny omräkningstabell för att det ska bli så rättvist som möjligt, säger Tuula Kuosmanen, avdelningschef på UHR, till Expressen.

Det stämmer inte, menar Haya Alshahel. Att fler syriska studenter har procentuellt högre andel höga betyg jämfört med svenska beror på en snedfördelning i det syriska samhället. Det handlar om socioekonomiska faktorer och att de som har bra betyg har haft möjlighet att studera, och ibland tagit hjälp att för att just höja sina betyg. Precis som det finns Study buddy i Sverige finns det privatlärare som coachar elever i Syrien.

Går inte jämföra svenska förhållande med Syrien

För att få höga betyg i Syrien krävs ofta ekonomisk trygghet och det går inte att jämföra med det svenska systemet rakt av, menar Haya Alshahel, som själv hade en privatlärare i två år för att förebereda sig inför sitt slutprov.

Så är det i många länder som kan ha toppstudenter och elitskolor, samtidigt som många är fattiga och bara går några år i skolan.

Men den svenska myndigheten anser att de syriska studenterna ligger för högt och därför kan ta för många platser från andra.

I november lämnade Haya Alshahel in en JO-anmälan mot beslutet.

Haya Alshahel menar att myndighetens agerande sänker studenter med ambitioner och försvårar integrationen. Det krossar drömmar hos unga personer.

UHR framhärdar i sin bedömning. De syriska betygen var för höga i snitt och slår orättvist mot andra elever från andra länder, hävdar de.

Kritik mot beräkningarna har också förts fram från statistiker Jonas Bjermo, doktorand på Stockholms universitet. Han säger till Expressen att han instämmer i upprorets argumentation: att de som söker in i Sverige med syriska toppbetyg inte representerar ett snitt i hemlandet, utan troligare är högpresterande elever.

– Det skulle kunna finnas en risk att det finns ett missgynnande för den syriska gruppen om den är högre presterande, säger han.

Haya Alshahel känner sig förtvivlad över att det är så lite intresse från ansvariga att skapa rättvisa för studenter med ambitioner.

Texten är korrigerad i efterhand med förkortning av Universitets- och högskolerådet, (UHR).

Ylva Bergman

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV