Energi

Hyllning till tantblommorna

Lila kornettblomma och rosa begonia.

Vissa associerar dem med mormor eller farmor, och de har ibland lite elakt kallats för ”tantblommor”. Men blommande krukväxter har fått sin revansch och intresset för dessa raringar pyr som aldrig förr.

En liten luden saintpaulia, en skir kornettblomma eller en begonia som är översållad med blommor. Nu dyker dessa klassiska, blommande krukväxter upp allt oftare i inredningsmagasin, på sociala medier och i trendiga blomsterbutiker. Tantblommorna har blivit moderna.

– Det finns ett spirande intresse för de här krukväxterna hos många nya målgrupper, på samma vis som att det åter har blivit populärt att ta sticklingar och föröka sina växter på egen hand. Över huvud taget ser vi att intresset för växter och odling ökar, säger Erika Wallin på branschorganisationen Blomsterfrämjandet.

Kanske är det delvis en följd av det gångna årets pandemi då vi har varit hemma så mycket, spekulerar hon.

– När det är jobbiga tider behöver vi något som gör oss glada och jordade. Ett sätt kan vara att pyssla om sina krukväxter och blommor.

Att även de blommande krukväxterna, som länge har ansetts lite otrendiga och tantiga, fått en nytändning tror Erika Wallin har flera orsaker. Dels tack vare sociala medier – om tongivande personer där börjar visa upp en viss sorts krukväxt sprids det snabbt bland följarna. Då blir efterfrågan i butiker större och hjulet är i rullning. Men det kan även ha att göra med andra inredningstrender.

– Vitt och grått har tillsammans med gröna växter varit populärt länge, men nu börjar fler våga ta in lite mer färg. Då passar även de blommande krukväxterna med alla sina färger bra in, säger Erika Wallin, som själv har en favorit bland tantblommorna:

Lila kornettblomma och rosa begonia är poppis hos Rick Knijnenburg
Lila kornettblomma och rosa begonia är poppis hos Rick Knijnenburg. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Blomstermoden går i cykler

Streptocarpus, eller kornettblomma, är en jättetrevlig krukväxt som jag alltid har hemma. Den finns i flera härliga färger och blommar redan tidigt på våren med vackra trattformade blommor på gracila stänglar. Dessutom är den lätt att få att blomma om.

Rick Knijnenburg är trädgårdsmästare på Skalleberg handelsträdgård, som drivit fram krukväxter sedan 1956. I deras grossistbutik i Årsta i södra Stockholm dignar vagnar och hyllor av blomsterprakt i allsköns färger. Han håller med om att intresset för tantblommorna har gått upp på sistone och menar att det går i cykler.

– En del växter som var populära när jag började jobba på 90-talet, men som sedan blev helt ute, är plötsligt väldigt populära igen. Mycket handlar om vad som syns i tv, tidningar och på sociala medier. När trädgårdsprofiler som Bosse Rappne eller Victoria Skoglund visar upp en viss krukväxt i tv märker vi stor efterfrågan på den direkt.

När det gäller färger är rosa och vitt ständigt populära, men det varierar också med säsong. Till våren är det mycket gult som gäller.

Bra nybörjarblommor

Utöver kornettblomman är begonia, våreld och saintpaulia populära och bra val för nybörjaren, tipsar Rick Knijnenburg

– De är lättskötta. Tillsätt bara lite näring i vattnet efter ett par veckor, plocka av vissna blommor efter hand, se upp med drag och övervattna inte.

En bonus med de blommande krukväxterna är att de kan bidra till inredningen på flera sätt – många av dem fungerar nämligen fint även som snittblommor.

– En avknipsad pelargon- eller begoniastjälk kan hålla länge i en vas och blir en fin detalj på matbordet eller på badrumsbänken, säger Erika Wallin.

Ett annat sätt att få till en mer modern stajling är att ösa på med flera plantor av samma sort i en stor kruka, en korg eller på ett stort fat.

– Ju fler desto mäktigare – det gäller de flesta växter, både inne och ute. En ensam blomma kan se rätt trist ut men i stora mängder blir det mycket snyggare, säger Rick Knijnenburg.

Var inte rädd för tantblommor

Vill du ändå bara ha en blomma kan du i stället tänka på att använda kontraster. En liten söt saintpaulia blir mycket coolare om den placeras i en överdimensionerad kruka, för valet av kruka påverkar också intrycket. En klassisk tantblomma i en rustik betongkruka eller en patinerad terrakottakruka blir något helt annat än när den står i en vanlig porslinskruka.

– Det kan också bli väldigt fint om man planterar blomman i en urdiskad konservburk av metall med lecakulor i botten eller om man hänger upp den i amplar i fönstret, säger Erika Wallin och fortsätter:

– Var inte rädd att testa tantblommorna och ge dem den exponering de förtjänar. Resultatet blir överraskande modernt!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV