Glöd · Syrepanelen

Panelen – Vem vill du se som nästa partiledare för Socialdemokraterna?

Stefan Löfven höll sitt sista sommartal som statsminister den 22 augusti och meddelade att han kommer att avgå i november.

Stefan Löfven meddelade nyligen plötsligt att han skulle avgå. Socialdemokraterna har en påtaglig roll i Sveriges utveckling. Vem ser du helst som nästa partiledare?

Socialdemokratin står likt vår jord inför enorma prövningar. För Framtidsjorden är det därför inte en fråga om vem som leder, utan mot vad. En socialdemokrati utan en stark ekologisk kompass är livsfarlig för både människa och natur.

En socialdemokrati som däremot står upp för mänskliga rättigheter, som sätter stopp för exploatering av skog, mark och hav, som avbryter alla frihandelsavtal som värderar penningen högre än miljön – den socialdemokratin skulle vara en framgångssaga och dess ledare skulle gå till historien.

Carmen Blanco Valer, 61 år, folkbildare, aktivist och urfolkspolitisk talesperson

För mig är inte det viktigaste vem som blir partiledare, utan ifall denna person företräder den politiken som socialdemokratin en gång i tiden sa sig stå för. Det vill säga att personen står konsekvent för solidaritet och jämlikhet, ser till att värna om de svaga i samhället, försvarar välfärden och därmed spjärnar mot högerkrafternas nationalism och egoism. Frågan är om någon av kandidaterna motsvarar dessa förväntningar.

Robin Zachari, 38 år, kanslichef, Skiftet

Skiftet har ingen favoritkandidat. Hur kan vi ha det när ingen av de som spekulationernas vågor svallar omkring säger vilken politik de vill ha? Istället borde socialdemokraterna köra en öppen process där kandidaterna får tydligt säga vad de vill göra som partiledare. Det kan bli början på en förnyelse med mer solidarisk och hållbar politik för S.

Martin Nihlgård, 50 år, generalsekreterare, Individuell människohjälp

Socialdemokraterna behöver en ledare som är fortsatt tydlig i sitt förhållningssätt till de auktoritära Sverigedemokraterna. Samtidigt borde S nya ledare kunna bättre än att bara hänga på den fördummande retorik som blivit en tävlan i att vilja stänga gränserna mest och i att alltid vara för ännu lite hårdare straff.

När det framförs att det vore på tiden med en kvinnlig statsminister är det intressant vilka försvarsmekanismer som sätts igång. Precis som om det bara slumpat sig så att det alltid råkat bli män och att det aldrig i Sveriges historia funnits en kvinna kompetent nog för posten.

Lotta Sjöström Becker, 46 år, generalsekreterare, Kristna fredsrörelsen

Jag förstår att Magdalena Andersson är favorittippad då hon är en otroligt slipad och duktig politiker och debattör. Men tror jag också på att uppgradera vikten av staben runt partiledaren med en stark partisekreterare som kan driva och jobba fram en tydligare socialdemokratisk vision om ett inkluderande, hållbart och rättvist samhälle där alla får plats.

Jan Strömdahl, 84 år, ordförande, Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen

Nooshi Dadgostar har ju visat sig effektivt kunna driva en klassisk socialdemokratisk politik. Lika bra att hon tar hand om det stora socialdemokratiska partiet också.