Radar · Inrikes

KD i Salem backar från att kalla elever för könsförvirrade

lokalavdelningen för Kristdemkrater i Salems kommun är i hetluften igen efter att ha kritiserat sexualundervisningen i skolan.

I ett informationsblad från Salems kommun skriver Kristdemokraterna (KD) att sexualundervisningen i skolan borde granskas eftersom den kan “förvränga huvudet på våra barn”. Efter stark kritik backar nu KD från formuleringarna.

Förutom politiska förslag och andra praktiska saker som rör kommunen ges de olika lokala partierna i Salems kommun utrymme i informationsbladet till att presentera sig själva. Kristdemokraterna har då valt att bidra med en text som har rubriken “könsförvirring”.

Här kritiserar partiet sexualundervisningen, “förutom att barnen får blicka in i extrema sextekniker, utan sunda känslor, värme och ansvar, så presenteras mycket av vad hbtq-frågor står för och som förvränger huvudet på våra barn”, står det i texten, rapporterar Dagens Nyheter.

Kristdemokraterna hänvisar också till sin kristna värdegrund, ”Vi vill att våra barn även i fortsättningen ska växa upp som flickor och pojkar och fostras av mammor och pappor till kvinnor och män. Detta är naturens och skapelsens ordning”, skriver de.

Förbjuda tillträde för RFSL

Partiet vill också förbjuda att utomstående aktörer som Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU och Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter, RFSL, ska ges tillträde till skolorna.

De rektorer som Dagen Nyheter varit kontakt med berättar att sexualundervisningen följer läroplanen och att det inte finns några planer på ändra på att det som lärs ut inte ska vara vetenskapligt förankrat och icke-konfessionellt.

– Vi har också ett uppdrag att vara normkritiska, så vi informerar eleverna och håller dem uppdaterade om vad som pågår i samhället. Det är viktigt att vara informativ och saklig så att eleverna själva kan bilda sig uppfattningar och göra vägval i livet, säger Per Nelson, rektor Skogsängsskolan i Salem, till Dagens Nyheter.

Mötts av ilska

Kristdemokraternas text har upprört många, inte minst på sociala medier har kritiken varit skarp, men nu backar partiet centralt från Salem-politikernas åsikter.

Camilla Brodin, partidistriktsordförande för KD i Stockholms län, skriver i ett mejl till SVT att hon inte delar åsikterna i texten och att texten är personliga åsikter men att detta inte är acceptabelt. Hon ska också ha meddelat detta till lokalavdelningen i Salem.

Hennes partikollega Pernilla Schubert (KD) skriver vidare att: ”den här texten innehåller tyvärr formuleringar som är olämpliga. Vi ville lyfta frågan om att sexualundervisningen i svensk skola är viktig. Den är för viktigt för att delegeras bort och ska därför bedrivas i skolans regi av lärarna själva”.

Det är inte första gången som Kristdemokraterna i Salem, som är med och styr kommunen, är i hetluften. 2018 ville de att Salem skulle styras efter de tio budorden och att man inte fick dyrka andra gudar. KD var även då kritiska mot ”förödande normlöshet och genustänk” i skolan, rapporterar SVT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV