Radar · Mänskliga rättigheter

Rullstolsburen utestängd från klimatmöte

Den israeliska energiministern och klimatmötesdelegaten Karine Elharrar kunde först inte komma in på klimatmötet då det inte var anpassat för rullstol.

Det enda sättet att ta sig in på klimattoppmötet COP26 i Glasgow var att gå till fots eller åka i en pendelbuss – som inte var rullstolsanpassad. Den israeliska ministern Karine Elharrar, som sitter i rullstol, väntade i två timmar utanför området innan hon återvände till sitt hotell, rapporterar brittiska BBC.

”Sorgligt” att FN inte tillgänglighetsanpassar sina möten, twittrar Elharrar, som ingår i premiärminister Naftalis Bennetts delegation till klimattoppmötet.

Delegationen ska ha lämnat in ett formellt klagomål och Storbritanniens Israelambassadör har bett ”djupt och uppriktigt” om ursäkt till Elharrar.

Brittiska utrikesdepartementet har lovat att saken ska vara löst till tisdagen.
Premiärminister Bennett ska också ha berättat om det inträffade för sin brittiske kollega Boris Johnson, som i sin tur bjudit in Elharrar till den träff de båda premiärministrarna har inplanerad under tisdagen.

Elharrar säger att händelsen bör ses som en lärdom inför framtida FN-konferenser.

– Vi kan prata om tillgänglighet och rätten för personer med funktionsnedsättning, men vi måste också implementera alla regler och konventioner i verkligheten, säger hon till BBC.