Radar · Utrikes

Saudisk kronprins anmäls för journalistmord

Den mördade saudiske journalisten Jamal Khashoggi.

Pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser anmäler den saudiske kronprinsen som ansvarig för mordet på Jamal Khashoggi och andra brott mot journalister i kungadömet. ”Kronprinsen kan inte fly från sina brott för alltid”, säger Khashoggis fästmö.

Kronprins Mohammed Bin Salman och fyra andra högt uppsatta saudier pekas av Reportrar utan gränser ut som ansvariga för brott mot mänskligheten. Organisationen har lämnat in en anmälan på över 500 sidor till den federala åklagaren i Karlsruhe i Tyskland.

I anmälan lyfts brott mot 35 journalister: den mördade Jamal Khashoggi och 34 andra som har fängslats i Saudiarabien, bland dem den välkände bloggaren Raif Badawi.

"Ett första steg"

Reportrar utan gränser beskriver en verklighet där saudiska journalisters liv och frihet hotas av utbredda systematiska angrepp i syfte att tysta dem. Attacker riktas i synnerhet mot journalister som rapporterar kritiskt om den auktoritära regimen, som ligger på plats 170 av 180 i organisationens pressfrihetsindex.

– Journalisterna har blivit offer för överlagt mord, tortyr, sexuella övergrepp, påtvingat bortförande, utomrättsligt frihetsberövande och förföljelse, säger Reportrar utan gränsers ordförande Christophe Deloire på en digital pressträff.

– De som har gjort sig skyldiga till brott mot journalister i Saudiarabien måste hållas ansvariga. Absolut makt ska inte belönas med straffrihet.

Hopp om förundersökning

Anmälan har gjorts i Tyskland eftersom dess domstolar tidigare har varit villiga att åtala internationella brottslingar. Principen om universell jurisdiktion, som ger en utländsk stat rätt att pröva allvarliga internationella brott, ledde nyligen fram till att en domstol i Koblenz var först i världen med en dom rörande statligt stödd tortyr i Syrien.

Förutom kronprinsen riktar sig anmälan mot hans närmaste rådgivare Saud Al Qatani, den tidigare chefen för säkerhetstjänsten Ahmad Mohammed Asiri, generalkonsuln Mohammad Al Otaibi och underrättelseofficeren Maher Abdulaziz Mutreb. De beskrivs av pressfrihetsorganisationen som delaktiga i planeringen av mordet på Khashoggi såväl som inblandade i en statlig kampanj för att tysta journalister i Saudiarabien.

– Vår anmälan är ett första och förhoppningsvis historiskt steg mot en förundersökning om brott mot mänskligheten i Saudiarabien. Vi uppmanar den tyska åklagaren att ta ställning, säger Deloire.

"Sanningen räcker inte"

Förra veckan offentliggjordes en rapport där amerikansk underrättelsetjänst slår fast att Mohammed Bin Salman personligen godkände mordet på regimkritikern Jamal Khashoggi. Han mördades brutalt på Saudiarabiens konsulat i Istanbul i Turkiet 2018.

USA:s president Joe Biden valde dock att inte rikta sanktioner direkt mot kronprinsen.

– Sanningen har avslöjats, men det räcker inte. Kronprinsen måste straffas för sina brott, säger Khashoggis fästmö Hatice Cengiz på pressträffen.

– Vi måste kämpa för rättvisan. Världsledare måste se till så att kronprinsen inte accepteras, att han ställs till svars och omfattas av sanktioner.

"Måste straffas"

FN:s särskilde utredare Agnès Callamard har även hon kommit fram till att det finns bevis som kopplar Mohammed bin Salman till mordet på Jamal Khashoggi. Att lämna jakten på rättvisa helt i händerna på Saudiarabien är enligt henne inte ett rimligt alternativ, eftersom landets rättssystem är sårbart för politiska påtryckningar.

– Redan från början stod det klart för mig att det skulle bli nödvändigt att gå bortom de vanliga vägarna för att nå rättvisa. Mördarna och hjärnan bakom mordet måste straffas, säger hon på pressträffen.

– Jag anser att mordet på Khashoggi är ett internationellt brott som faller under principen om universell jurisdiktion. Anmälan är ett genombrott och ett viktigt steg på vägen.

Fakta: Jamal Khashoggi

Jamal Khashoggi var en uttalad kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. Han flydde landet i september 2017 sedan prinsen utsetts till tronarvinge.
Khashoggi kritiserade bland annat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen och sade att en rädslans kultur råder i kungadömet efter massgripanden av människorättsaktivister och oliktänkande.
Khashoggi gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober 2018 för att få dokument för att kunna gifta sig. Han kom inte levande därifrån.
Till en början hävdade saudiska företrädare att Khashoggi lämnat konsulatet efter att ha uträttat sitt ärende.
Först 17 dagar efter försvinnandet medgav regimen att journalisten dödats. Förklaringen som då gavs var att han dog i samband med ett slagsmål som hade spårat ur.
Regimen ändrade sig senare och sade att mördarna hade planerat dådet.
Flera saudier har ställts inför rätta, men alla kopplingar till kronprinsen har avfärdats.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV