Radar · Djurrätt

Polisen: Ökat fokus på olaglig djurrättsaktivism i syd

Polisen i södra Sverige kommer rikta sina resurser mot olaglig djurrättsaktivism framöver.

I polisregion Syd kommer polisen börja arbeta mer prioriterat mot olaglig djurrättsaktivism. Detta eftersom näringsidkare gett uttryck för oro. Det rapporterar Sveriges Radio.

Det är Kalmar, Kronoberg, Blekinge och Skåne som omfattas när polisen i polisregion Syd nu meddelar att man kommer rikta ökade resurser mot olaglig djurrättsaktivism i regionen.

Enligt ett inslag från Sveriges Radio är prioriteringen ett resultat av ökad djurrättsaktivism i södra Sverige samt en ökad oro bland företagare som arbetar med djur och djurprodukter.

Polisen har uppskattat antalet djurrättsextremister i Sverige, det vill säga personer som begår brott, uppgår till omkring 25 personer. Brottsrubriceringarna som det handlar om utgörs i regel av ofredande eller skadegörelse.

Djurrättsextremister ska dock inte förväxlas med djurrättsaktivister, som är betydligt fler i Sverige och bedriver sin aktivism inom lagens ramar.

Enligt polisen är tanken att arbeta förebyggande och informera aktivister om var gränsen går för vad som är brottsligt.

– De har en åsikt som det står för som de vill sprida. Då är det ganska viktigt att veta vad som är en brottslig handling, vad som är okej och vad som inte är okej, säger Åsa Nilsson, chef för utredningssektionen i polisområde Blekinge nordöstra Skåne.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV