Radar · Morgonkollen

Ministrar söker dialog med Myanmars militär

Polis i Rangoon använder tårgas mot demonstranter på måndagen.

Nya protester bröt ut i Myanmar i går. För att försöka bringa lugn i landet ska utrikesministrarna i sydostasiatiska samarbetsorganisationen Asean under dagen ha en dialog med landets militärledare och, hoppas de, Aung San Suu Kyi.

Målet med videokonferensen är att öppna diplomatiska kanaler för att kunna lösa den politiska krisen i landet. Singapores utrikesminister Vivian Balakrishnan säger att ministrarna är förfärade över läget i landet, och att de ska tala klarspråk med militären, som har slagit ner demonstrationer med våld.

Förhoppningen är att få fram en jämbördig dialog mellan militären och den folkvalda ledaren Aung San Suu Kyi, som satts i husarrest av just militären.

– De måste prata, och vi måste hjälpa till att få dem att komma till dialog, säger Balakrishnan.

Aseans initiativ kritiseras av demokratiförkämpar såväl inom som utanför Myanmar. En grupp som representerar utkastade folkvalda parlamentariker kallar militärjuntan terrorister och säger att en dialog med Asean legitimerar militärstyret. I stället bör alla samtal föras med Suu Kyi, säger de.

Samtalen hålls två dagar efter den blodiga söndagen, då minst 18 personer dödades vid protester. Det har varit oroligt i Myanmar sedan militären tog makten och grep Suu Kyi, men söndagen var den dödligaste hittills och FN har fördömt militärjuntans upptrappade våld mot de prodemokratiska protesterna.

På måndagen fortsatte protesterna. I landets största stad Rangoon sköt polisen tårgas för att skingra demonstranterna och ska under kvällen även använt gummikulor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV