Radar · Politik

S vill slopa ”ofritt och orättvist skolval”

Statsminister och Socialdemokraternas partiledare, Stefan Löfven, håller förstamajtal digitalt.

Socialdemokraterna vill ta bort kötid som urval för att komma in på populära skolor och göra om skolpengen. Det ”ofria och orättvisa skolvalet” måste bort. ”Elever ska kunna välja skola, men skolor ska inte kunna välja elever, säger statsminister Stefan Löfven, i sitt förstamajtal.

– Sverige behöver göra upp med marknadsstyrningen och återupprätta skolan som en gemensam samhällsinstitution, säger Löfven framför kameran i LO-borgen med två stora svenska flaggor som fond.

Som förra året hålls talet digitalt och Löfven beklagar att han inte kan gå i demonstrationståg.

Likvärdig skola

Socialdemokraterna vill se en gemensam antagning till alla skolor, för att göra skolan mer likvärdig. Skolpengen måste också göras om.

– Den segregerade skolan skapar bara förlorare. Men en skola där aktiemäklarens dotter är bänkgranne med lokalvårdarens son är bra för sammanhållningen och tilliten i samhället. Där kan ungarna bli kompisar, bli kära i varandra, bråka och bli sams, säger Löfven och hävdar att dagens uppdelade skolsystem inte går att försvara.

Skolpengen måste göras om, säger Löfven. När friskolor etableras förlorar de kommunala skolorna elever men står kvar med ansvaret.

– Vi måste sluta överkompensera friskolor med skattepengar för ett ansvar de enligt lagen inte har. På så vis kan mer resurser gå till de elever som behöver det bäst.

Saknar majoritet

Det blir dock svårt för S att få stöd i riksdagen för att till exempel slopa kötid och införa gemensam antagning. Idag finns ingen majoritet för att genomföra en sådan förändring.

Löfven tar upp våldet mot kvinnor. Han säger att han givit berörda ministrar uppdraget att intensifiera regeringens arbete för ytterligare åtgärder för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Men han påminner också om vars och ens ansvar att göra sin del.

– Vänd inte bort blicken, slå larm, agera.

– Räck ut en hand. Säg ifrån. Ring på, fråga hur allt är, erbjud en fristad. Ring polisen. Så kan vi rädda liv, säger Löfven och tillägger att det också handlar om att sprida sunda värderingar om vad manlighet är.

Och framför allt: sprid sunda värderingar – inte minst till små pojkar.

– Manlighet är inte slag, våld och förnedring. Manlighet är respekt, ömhet och vänlighet, säger Löfven.