Radar · Utrikes

Mer syrgashjälp till coronadrabbade Indien

Sjukvårdspersonal tar ett covidtest på en man i staden Gauhati.

Smittotalen sätter rekord efter rekord i hårt coviddrabbade Indien. Syrgasbristen är fortsatt akut och under helgen anlände ytterligare nödhjälp till landet.

Coronaviruset har ett fast grepp om Indien och på söndagen rapporterades 3 689 nya dödsfall i sjukdomen. Över 19,5 miljoner människor har bekräftats smittade – 400 000 det senaste dygnet.

Ytterligare leveranser av medicinsk utrustning och syrgas anlände till Delhi under helgen från bland annat Frankrike, som en del av en större internationell insats för att hjälpa landet.

– Världen kommer inte att vara säker förrän vi alla är det, sade den franska ambassadören i Indien, Emmanuel Lenain, i samband med leveranserna.

Bristen på syrgas har varit akut ett tag och situationen är desperat på flera platser i Indien med överbelagda sjukhus. Så sent som i går avled ett flertal patienter på ett sjukhus i Delhi efter att syrgasen tagit slut, rapporterar lokala medier.

Under helgen öppnade Indien med sina 1,3 miljarder invånare upp vaccineringen för alla vuxna, men antalet doser är begränsade och de som är under 45 år kan endast registrera sig online.

Experter anser att landet behöver tänka annorlunda kring vaccineringen, speciellt i fattiga områden där alla kanske inte har tillgång till internet.– Ge vaccin till människor på samma sätt som vi genomför våra polio- och mässlingskampanjer, säger Hemant Shewade, folkhälsoexpert i Bangalore.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV