Radar · Politik

Jobb, vård och hållbarhet i fokus för V: ”Ny storhetstid för svensk industri”

"Vi kommer se en ny storhetstid för svensk industri", sa Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar under en digital pressträff där företagen fick ta plats.

Vänsterpartiet vill åtgärda massarbetslösheten. Det berättar partiledare Nooshi Dadgostar under en pressträff på första maj. Vården, industrin och forskning kring förnyelsebar energi är viktiga för att nå det målet. De vill också satsa på de ungdomar som inte klarat gymnasiet med godkända betyg.

– Människor ska ha jobb när de kommer ut från skolan. De ska ha en utbildning där de också kan få de jobb som kommer, säger Nooshi Dadgostar.

För att nå dit lyfte hon den nystart som Vänsterpartiet vill se som ”Den nya hållbara gröna nystarten” och att industrin är viktig att få med för att genomföra detta.

– Sverige kan bli det stora internationella industrilandet som vi vill vara, sade Dadgostar.

Investeringar i vägar och järnvägar

Hon lyfte behovet av att investera i järnvägar och vägar liksom i forskning kring förnybar energi. Detta för att stötta stora svenska företag. Hon nämnde till exempel LKAB:s satsning på att kunna tillverka fossilfritt stål och att Volvo som satsar på att tillverka helt fossilfria bilar som drivs av fossilfria drivmedel.

– Vi kommer se en ny storhetstid iför svensk industri, sade hon och tillade att det kräver stora offentliga satsningar.

Vården och omsorgen är också ett område där många kommer behöva anställas framöver om den ska kunna vara trygg, menar Dadgostar.

– Vi kan inte ha en omsorg där var fjärde person är timanställd, där underbemanningen är så stor att vi inte klarar att stå emot den pandemi som vi fick se förra året.

Sverige har lägst antal sjukvårdsplatser per capita i hela OECD. Därför behövs bra arbetsvillkor och att lönen matchar den kompetens man har, konstaterar hon.

Stöd till komvux

Fokus för vänsterpartiet ligger också på unga människor som behöver läsa upp sina betyg från gymnasiet. Detta då pandemiåret bjudit på extra många utmaningar på grund av distansutbildningen.

De som är under 20 år och behöver läsa upp sina betyg på komvux ska därför ha rätt till samma stöd som de som läser på högskolan, vilket innebär en knapp tredubbling av det nuvarande beloppet, upp till 3300 kronor, konstaterar Dadgostar.

– Det stödet vill vi ge till de gymnasieeleverna för att de ska bli sporrade att läsa upp de betyg som de inte fixade under det här året.

De ska också få tillgång till mentorer samt fri kurslitteratur. Denna satsning beräknar Vänsterpartiet kommer att kosta 2,2 miljarder.

– Det är gymnasisterna värda. De har inte fått den utbildning som de i grund och botten har rätt till, sade hon.

Gynasieeleverna ska känna sig starka och trygga på arbetsmarknaden, menar hon.

– Det är så viktigt att de här eleverna inte blir en förlorad generation, sade Nooshi Dadgostar.

Klockan 12 höll Nooshi Dadgostars sitt första förstamajtal som partiledare. I det riktade hon bland annat kritik mot de andra partierna för växande samhällsklyftor och ett ensidigt fokus på migrationspolitiken.

– Istället för att bygga samhället mer motståndskraftigt försöker övriga partier övertrumfa varandra i att fokusera på invandrare, säger Dadgostar.