Radar · Inrikes

Internationella influenser bakom coronaprotesterna

Filip Sjöström som arrangerat både första majtåget för frihet och sanning och tusenmannamarschen är även egenföretagare inom "alternativ hälsa".

Vilka är det egentligen som samlats på demonstrationerna mot coronarestriktionerna? I en granskning som tidskriften Expo har gjort så framkommer en bild av en brokig skara med mycket internationella influenser.

Redan den 31 oktober förra året samlades ett antal aktivister i Kungsträdgården under parollen ”Stå upp för frihet och sanningen”. Bakom samlingen stod den internationella föreningen World Freedom Alliance, en förening som bildats med syfte att ”agera som ett nav för de nätverk av skeptiker mot nedstängningar och restriktioner som uppstått runt om i världen”, skriver Expo.

Föreningen World Freedom Alliance bildades i samband med de första protesterna och till ordförande valdes svenska Maneka Helleberg. Hon har synts i diverse nyandliga sammanhang och tillsammans med sin pappa Mikael Nordfors, skriver Expo, står hon även bakom bildandet av en ”folkdomstol”, där makthavare ska ”ställas till svars för brott mot mänskligheten”.

”Fokus är ansvariga för nedstängningar och restriktioner i anslutning till coronapandemin.”, skriver expo, och målet uppges vara ”att ordna en ny Nürnberg-rättegång före slutet av 2021”.

Aktörer inom "alternativ hälsa"

Även Mikael Nordfors är medlem i World Freedom Alliance och som läkare har han genom åren gjort sig känd för att vara ”alternativmedicinare” och för sitt vaccinmotstånd. Han förespråkar istället alternativa ”läkemedel” och uppmanar folk att ta vitamin D, C och zink. Detta har lett till att han uppmärksammats av Inspektionen för vård och omsorg och bland annat kritiserats för att riskera patienters hälsa och agera oprofessionellt.

I januari bildades föreningen Frihet Sverige, där Mikael Nordfors är ordförande och Maneka Hellberg talesperson. ”Av protokollet framgår att Frihet Sverige är tätt sammanlänkat med World Freedom Alliance, men också att de har ambitionen att starta ett parti”, skriver Expo.

Till vice ordförande valdes Filip Sjöström, som även arbetar som entreprenör inom ”alternativ hälsa” och är den som stått som arrangör för de olika antinedstängningsprotesterna i mars och senast i dag, den första maj.

I Sverige har de tre stora demonstrationerna främst lockat personer ur den nyandliga miljön. Men det finns också personer med kopplingar till den högerextrema miljön, enligt Expo. Majoriteten av den högerextrema miljön har hållit sig utanför protesterna, konstaterar de, men till exempel har gruppen Keep Sweden Free engagerat sig. Till stor del samlar de samma personer som nätverket Stockholmare för ett suveränt Sverige. Detta nätverk bildade för ett par år sedan de så kallade Mynttorgsprotesterna eller Gula västarna-protesterna.

Expo har också identifierat en tredje aktör i proteströelsen: initiativet Folklig sammankomst som varit aktiva i Malmö och Stockholm. Detta initiativ består av lokala aktörer som agerar fristående under samma namn.

Budskap på tvärs mot vetenskapen

Budskapen som arrangörerna förmedlar handlar mycket om att tona ner faran med pandemin, att en elit har fört befolkningen bakom ljuset och att ifrågasätta de olika vaccinen. 

– Vi har botemedlen mot covid, så vi behöver inte vara rädda, säger Maneka Hellberg i ett videomeddelande på sin facebooksida, där hon också uppmanar alla att skriva till sina EU-parlamentariker om att stoppa de vaccinpass som planeras att införas i Europa.

– Det finns inget medicinskt nödläge, vi kan inte se det, fortsätter hon.

När Maneka Hellberg intervjuades om sina åsikter i programmet Konflikt i Sveriges radio i förra veckan och fick frågan om varför hon säger saker som går på tvärs mot den etablerade vetenskapen svarar hon att hon har egna forskare att luta sig mot i sitt internationella nätverk. 

– Varför lyssnar ingen på detta? Det är tusentals forskare som står bakom detta. Det blir censurerade, de blir svartmålade. 

Läs mer i Expos granskning.