Radar · Inrikes

Första maj: Möten med tusentals deltagare planeras – trotsar restriktionerna

Massmöten med tusentals deltagare planeras under första maj.

Ett vanligt år samlas enorma folkmassor runt om i Sverige undet första maj. Men förutsättningarna för 2021 ser helt annorlunda ut på grund av coronapandemin. Ändå planeras andra typer av fysiska massmöten i Stockholm och på andra platser i landet under lördagen. 

Under första maj är det inte enbart de traditionella grupperna från fack- och arbetarrörelsen som samlas för att demonstrera.

Föreningen Bensinupproret är en av aktörerna som tänker ge sig ut och göra sina röster hörda trots situationen med coronaviruset. Enligt restriktionerna som gäller får man max gå åtta personer i tågen, men Bensinupproret 2.0 kommer att kringgå reglerna.

De kommer att arrangera demonstrationer mot höga drivmedelspriser i form av bilkorteger i Stockholm, Göteborg, Växjö, Falun, Luleå och Kalmar. Förbudet mot allmänna sammankomster för fler än åtta personer gäller om nio personer sitter i samma bil, förutsatt att de har banderoller på fordonen. Därför kommer endast utvalda bilar att bära opinionsbildande material, för att inte omfattas av pandemilagens förbud.

– Vi kommer att ha gula västar hängande utanför bilarna. Vi kommer att tuta hela vägen, och ha banderoller på var 20:e bil. Då är det tillräckligt mycket avstånd för att inte räknas som allmän sammankomst, säger Peder Blohm Bokenhielm, ordförande i föreningen Uppror som driver Bensinupproret 2.0, till Aftonbladet.

"Vi vill att pandemilagen tas bort"

Men det finns fler aktörer som planerar för demonstrationer under första maj. Den så kallade Frihetsrörelsen som består av coronaförnekare har ambitionen att samla omkring 2 000 personer under lördagen. 

– Vi kallar det här som växer fram nu en stor frihetsrörelse. Vi samlas för att stå upp för frihet och sanning. Vi vill att pandemilagen ska tas bort, och att Sverige ska öppnas upp. Det är en mänsklig rättighet att få samlas och uttrycka våra åsikter, säger Sjöström till Aftonbladet.

Samtidigt så uppmanar de traditionella första maj-aktörerna sina anhängare till coronasäkra arrangemang och aktiviteter under första maj. I en debattartikel i tidningen Arbetet skriver flera kommunala LO-företrädare att man kan lyssna på första maj-talarnas sändningar på sociala medier, skriva ett inlägg om något man brinner för eller hänga upp något rött i fönstret för att visa att man står bakom arbetarrörelsen. 

“Pausa inte första maj för att vi inte kan gå i ett traditionellt demonstrationståg. Under pandemin är det ännu viktigare att visa solidaritet! Vi gör det tillsammans, men på alternativa sätt. Tillsammans höjer vi våra röster och skapar vi en trygg välfärd för alla människor i Sverige”, skriver LO-företrädarna.