Radar · Djurrätt

Beslut: Hundratals storskarvar får fällas: ”För yrkesfisket”

Hundratals storskarvar i Västernorrlands län får skjutas för att skydda näringsfisket i området, enligt ett nytt beslut om skyddsjakt från länsstyrelsen.

Länsstyrelsen Västernorrland har beslutat om skyddsjakt på totalt 900 storskarvar. En majoritet av djuren ska jagas för att skydda yrkesfisket i området, enligt beslutet.

Skyddsjakten på storskarvarna fördelas på tre olika inriktningar under perioden 1 juni – 30 november i år.

En majoritet av skarvarna, 500 av totalt 900 individer, tillåts skjutas ihjäl för att förhindra allvarlig skada för den som bedriver yrkesfiske. Jakten får enligt beslutet bedrivas med skjutvapen inom 300 meter från fasta och rörliga fiskeredskap för yrkesfisket av den som har yrkesfiskarlicens.

– Vi hoppas att vi med detta beslut kan göra så att yrkesfiskare kan rädda sina redskap och sin näringsverksamhet, säger Peter Nilsson, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen i Västernorrlands län, till Svenskjakt.

Dessutom får jakträttsinnehavare jaga totalt 100 skarvar vid utsättningsplatser för fisk medgivna av länsstyrelsen, för att skydda känsliga fiskebestånd i området.

Ytterligare 300 skarvar får skjutas av jakträttsinnehavare eller de med yrkesfiskarlicens, i de delar av Östersjön som ligger i Västernorrlands län och utgörs av fredningsområden för fisk enligt Fiskeriverkets föreskrifter.