Radar · Integritet

Vita huset villigt att svara på frågor om spionage

Det har inte offentliggjorts vilka svenska politiker eller tjänstemän som har avlyssnats av NSA.

USA kan besvara frågor som rör avslöjandet att USA med dansk hjälp har spionerat på europeiska toppolitiker – däribland svenska. Det meddelade Vita husets biträdande pressekreterare i går uppger Sveriges radio.

Avslöjandet om att den amerikanska underrättelsetjänsten NSA har avlyssnat europeiska toppolitiker, bland annat Tysklands förbundskansler Angela Merkel, har väckt reaktioner på olika håll.

Statsminister Stefan Löfven (S) uppgav till Sveriges radio Ekot i går.

– Det är allvarligt att bli avlyssnad av sina allierade, om det nu stämmer. Därför måste vi gå till botten med det.

Han säger till radion att den danska regeringen har försäkrat att det ”inte pågår någon systematisk övervakning av allierade”, men att det återstår att få information om vilka svenska politiker eller tjänstemän som i så fall har varit föremål för övervakning.

Efter att danska DR i samarbete med svenska SVT, norska NRK, tyska Süddeutsche Zeitung, NDR och WDR samt franska Le Monde släppte nyheten har Danmarks försvarsminister Trine Bramsen (S) avböjt att intervjuas om uppgifterna, men gav en skriftlig kommentar om att ”systematisk avlyssning av nära allierade är oacceptabelt”.

Wilhelm Agrell, professor emeritus i underrättelseanalys, blev inte överraskad av det amerikanska spionaget.

– Utåt måste svenska politiker naturligtvis vara förvånade och upprörda och kräva en utredning, men i realiteten vet de exakt vad det här handlar om, säger han till TT.

Utredningen, kallad Operation Dunhammer, blev känd förra året då Sveriges television och Danmarks radio avslöjande att NSA spionerat på svensk försvarsindustri och stridsflygplanstillverkaren Saab.

– Det kom uppgifter redan förra året om att USA med Danmarks hjälp hade avlyssnat svensk försvarsindustri, och det som framkommer nu är att det hade större omfattning, säger Wilhelm Agrell.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV