Radar · Politik

Vattenfall bygger kärnkraft i Estland: ”Inget behov i Sverige just nu”

Vattenkylaren till en av reaktorerna på det avstängda kärnkraftverket Barsebäck.

Vattenfall satsar på ny småskalig kärnkraft i Estland. I Sverige sätter ännu så länge miljölagstiftningen stopp för en storsatsning på små reaktorer. Men det kan förändras med en M-ledd regering efter valet.

Med motsvarande 10 miljoner kronor köper det svenska statliga bolaget Vattenfall in sig i estniska Fermi energia, rapporterar TT. Bolagets mål är att 2035 placerare ut ett antal mindre kärnkraftsreaktorer i Estland. Dessa ska bidra till att ersätta de oljekraftverk som i dag står för större delen av landets elproduktion. Tillsammans med Polen är Estland det land i Europa som för tillfället är mest beroende av fossila bränslen för att få el.

Att göra en likande satsning i Sverige är inte aktuellt, enligt Torbjörn Wahlborg, chef för affärsområdet Generation på Vattenfall.

– Vi ser inte det behovet just nu. Vi har just tagit två reaktorer ur drift, Ringhals 1 och 2. Här byggs mycket vindkraft, det finns ett produktionsöverskott i Sverige, säger han till TT.

Miljöbalken sätter stopp

I dagsläget är det inte tillåtet att ha mer än tio reaktorer igång, enligt miljöbalken. Eftersom sammanlagt sex reaktorer redan är i drift i de befintliga kärnkraftverken skulle en större satsning på småskalig kärnkraft kräva en lagändring. Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har alla sagt sig vilja göra en sådan förändring. Vid ett maktskifte efter valet nästa år kan det alltså bli upp till marknaden om småskalig kärnkraft ska byggas.

Tidigare i vår ansökte företagen Uniper och Blykalla tillsammans med Kungliga tekniska högskolan om pengar hos Energimyndigheten för att bygga en testanläggning för småskalig kärnkraft i Oskarshamn.

Motivet för att bygga reaktorer i betydligt mindre skala än tidigare är att det kan hålla nere byggkostnaderna. Kina, USA och Finland hör till de länder där man i dag satsar på småskalig kärnkraft.