Glöd · Ledare

Varför sikta på något mindre än en utopisk planet?

”I hate earth, it’s a horrible home. People are stupid. They love having robots do their job but they don’t create a system of universal income so they can have money after the robots take their job. It makes no sense.”

Citatet kommer från den tecknade serien Solar opposites, säsong 2, episod 8, som går att se på Disney+ och som handlar om några utomjordingar som landat här efter att deras egen utopiska planet vid namn Schlorp träffats av en asteroid och förstörts. Förutom att citatet är högst tragikomiskt i sin träffsäkerhet så ger seriens grundpremiss också anledning till en mer filosofisk frågeställning, nämligen: vad skulle egentligen någon som kommer utifrån (utifrån rymden i detta sammanhang) tänka om våra nuvarande samhällssystem? 

Vad skulle en utomjording anse om att vi tillåter, ja till och med strukturellt uppmuntrar till, ett globalt samhälle där några få personer och företag kan lägga beslag på så fruktansvärt mycket av våra resurser och pengar samtidigt som andra människor svälter ihjäl? Att vi inte har ett bättre sätt att fördela välfärd mellan oss trots att vi hade kunnat, om vi velat, se till att alla människor har en tillfredsställande livsstandard? 

Vad skulle en utomjording tycka om att vi i Sverige inte värderar vård- och omsorgsarbete högre rent lönemässigt trots att det om något är samhällsbärande funktioner, medan vi tillåter vinstuttag i välfärden, alltså att privatpersoner plockar ut våra skattepengar i vinst och lägger i egen ficka? 

Och vad skulle en utomjording säga om att vi håller fast i uppfattningen om att lönejobb är det finaste som finns och att alla måste dra sitt strå till stacken, istället för att gemensamt kämpa för ett samhälle där vi allihop behöver arbeta så lite som möjligt (eller så mycket vi vill), nu när framtiden, robotarna och automatiseringen är här? 

Förmodligen samma sak som karaktären Korvo i ovan citerade serie: ”It makes no sense”. Det är kanske på tiden att vi allihop zoomar ut och ser på oss själva ur en utomjordings perspektiv. Varför ska vi ens sikta på något mindre än att skapa en utopisk planet?

Äntligen kom sommaren! Har till och med vågat plantera ut mina tomatplantor.

Danmarks absurda förslag om att placera sina asylsökande i läger i Afrika.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV