Glöd · Debatt

Stäng djurfabrikerna

”De senaste veckornas fruktansvärda avslöjanden från kycklingindustrin är ett bra exempel på när storskalighet leder till slarv och misstag med enormt lidande som följd.

DEBATT En majoritet av svenskarna är oroade för smittspridning från svensk djurindustri, enligt Djurens rätt. Hela 52 procent av svenskarna oroar sig över detta, vilket kan jämföras med 64 procent som är oroade över klimatförändringar och 47 procent som är oroade över kriminalitet. Det är inte särskilt konstigt. Hela våra liv är just nu kraftigt begränsade av just den sorts smittspridning som vår industriella djurhållning leder till.

Covid-19 är bara en av många sjukdomar som under de senaste decennierna hotat vårt samhälle. Parallellt med coronapandemin har också en fågelinfluensa spridits bland svenska fjäderfän. Miljontals höns och kycklingar har slaktats och till och med enskilda som har några höns har tvingats göra stora anpassningar för att hindra smitta från att komma in i flockarna. Utbrottet av fågelinfluensa 2020–2021 var det största någonsin i Sverige.

Det är inte konstigt att människor oroar sig för smitta från djur och bland djur. Genom historien finns många exempel på dödliga sjukdomar som spritts från djur till människa. Coronapandemin kom med största sannolikhet från en djurmarknad i Kina, och i vår del av världen har vi bland annat tvingats slakta miljoner minkar för att hindra farliga mutationer. Det är inte helt lätt för minkar tätt packade i burar att hålla social distans. Regeringen har delat ut miljoner i stöd till minkindustrin efter att man stoppat den från avel under pandemin. Det är dags att sätta stopp för gott.

Men det är inte det enda skälet till att begränsa industrialiseringen av hur vi håller djur i Sverige. Större besättningar och större gårdar – fabriker – pressar ner priserna och slår ut mindre jordbruk och idylliska gårdar, samtidigt som det blir svårare att säkerställa en god djurvälfärd. De senaste veckornas fruktansvärda avslöjanden från kycklingindustrin är ett bra exempel på när storskalighet leder till slarv och misstag med enormt lidande som följd. Alla djur förtjänar bättre än att växa upp i fabriker.

Vi behöver en djurindustri som inte gör oss sjuka. Vi behöver:

• lägga ner pälsdjursindustrin i Sverige. Det går inte att föda upp minkar på ett hållbart sätt, och det innebär alldeles för stora risker för hela samhället. Stödet regeringen delar ut till pälsdjursindustrin bör omformas till ett omställningsstöd, så att de som idag lever på pälsdjur får möjlighet att göra något annat istället.

• förbjuda all djurhållning där djur inte kan utöva sina naturliga beteenden. Grisar ska kunna böka i jorden, höns ska kunna picka i marken och kor ska kunna beta i hagen. Det är inte rimligt att det finns djur i svensk djurindustri som aldrig får vara utomhus.

• ställa om jordbruket. Klimatkrisen kräver att vi förändrar hur vi lever – och äter. Vi är redan mitt i en stor omställning, där fler och fler väljer bort kött och andra animaliska produkter. Men stöden till jordbruket är fortfarande fokuserade på kött och mjölk, som om vi levde på 1900-talet. Jordbruket behöver en vegetarisk revolution.

Så får vi både gladare djur och en bättre värld.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV