Radar · Morgonkollen

Mali utesluts från Afrikanska unionen

Malis nye president, översten Assimi Goita, i samband med den första militärkuppen som han ledde i augusti i fjol.

Efter förra veckans militärkupp upphäver Afrikanska unionen Malis medlemskap. Organisationen hotar också med sanktioner, om inte en civil regering snabbt återupprättas.

I militärkuppen förra veckan greps Malis övergångspresident, premiärminister och försvarsminister och pressades att avgå. Kuppledaren tillika vicepresidenten, översten Assimi Goita, har sedan dess utsetts till Malis nye president av en konstitutionsdomstol.

Redan i augusti i fjol ledde Goita en militärkupp som avsatte den dåvarande regeringen, och planen var ett den nu avsatta interimsregeringen skulle styra fram till de val som har utlysts till februari 2022

I ett uttalande kräver Afrikanska unionens medlemsländer att Mali i en skyndsam och transparent process tillsätter en ny civil interimsregering – annars väntar sanktioner.

Grannländerna ser med oro på utvecklingen i Mali och befarar att kupperna underminerar regionens kamp mot militanta islamister, som bland annat håller till i öknen i norra Mali.

Afrikanska unionen uteslöt även Mali efter militärkuppen i augusti, men tog in landet i värmen igen efter några veckar, då den nya civilt ledda interimsregeringen tillsattes.

Mali uteslöts också från de västafrikanska ländernas samarbetsorgan Ecowas i söndags, som straff för militärkupperna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV