Radar · Inrikes

Ledamot lämnade mediestödsnämnden i protest

Även om mediestödet har breddats så har inte medieetiska ribban höjts, menar Maria Norbäck som lämnade mediestödsnämnden i förra veckan.

Ledamoten Maria Norbäck lämnade i fredags mediestödsnämnden, detta i en protest mot att nämnden ger stöd till främlingsfientliga tidningar på högerkanten. Det rapporterar DN.

Orsaken till Maria Norbäcks avhopp är att nämnden ger stöd till medier på ytterkanten som inte respekterar det hon ser som god medieetisk sed. Det skriver hon i ett brev till myndigheten för Myndigheten för press, radio och tv, MRPT, och som DN har tagit del av.

”Dessa medier har satt i system att i sin s.k. journalistik trakassera enskilda handläggare och tjänstemän. Jag ser de ökade trakasserierna mot politiker, tjänstemän, professionella journalister, och opinionsbildare som ett allvarligt demokratiproblem”, står det i mailet.

I december fick flera digitala alternativmedier presstöd, då man enligt den nya lagen om mediestöd ska ”stötta en mångfald av allmänna nyhetsmedier med redaktionellt innehåll av hög kvalitet”.

– Politikerna har beslutat att bredda mediestödet så att fler aktörer kan ta del av det. Men de har inte samtidigt sett till att den medieetiska ribban höjs, säger hon till DN.

Det som fick henne att till sist ta beslutet att lämna var ett reportage från DN som lyfte att enskilda medarbetare på Sahlgrenskas presstjänst trakasserats av personer från den högerextrema sajten Exakt24, en sajt som numera alltså får så kallat redaktionsstöd.

I fredags presenterade mediestödsnämnden vilka medier som fått stöd för lokal jornalistik. Detta stöd ska ges till journalistik som täcker ”svagt bevakade områden”, så kallade ”Vita fläckar”. Bland annat beviljades den högerextrema tidningen Samhällsnytt totalt 245.000 kronor för att bevaka områdena Botkyrka, Huddinge, Järfälla, Sigtuna, samt Järvaområdet (Rinkeby, Tensta, Hjulsta, Kista, Akalla, Husby).