Radar · Politik

L om bottensiffran i SCB-mätningen: ”Bara att kämpa på”

Nyamko Sabunis Liberalerna får en bottennotering i SCB-mätningen, medan Annie Lööf s Centern kan glädja sig över en uppgång i väljarstödet.

Liberalernas partisekreterare Juno Blom håller uppe humöret trots bottensiffran. ”Det är bara att kämpa på”, säger hon.

Liberalerna (L) backar till 2,5 procent i SCB:s nya partisympatiundersökning. Det är det lägsta väljarstödet hittills i SCB:s mätningar.

Mätningen är gjord efter att L:s partiråd i mars beslutade att sikta på en moderatledd regering efter valet, även om den behöver stöd från Sverigedemokraterna (SD).

Juno Blom uppger att man aldrig trott att det vägvalet skulle bli ”en quick fix” för det låga opinionsstödet. Hon medger dock det att så klart är tråkiga siffror.

– Har man förlorat förtroende är det inget man återvinner över en natt, utan det är bara att kämpa på, säger Blom.

När partirådet tog beslut om vägvalet i regeringsfrågan, var nära en tredjedel av de röstande emot partiledningens linje.

– Jag är övertygad om att det här är rätt väg, en majoritet i vårt parti står bakom det och det är 15 månader kvar till valet, säger Blom.

C: En uppmuntran

Centern har däremot stått fast vid att det är uteslutet att vara med i ett regeringssamarbete, där även SD ingår. C:s partisekreterare ser sitt partis uppgång i SCB-mätningen som en uppmuntran från väljarna för den väg C valt.

– Det är bara att konstatera att många liberala väljare är väldigt tveksamma och negativa till att släppa fram högerpopulister till makten, säger Michael Arthursson.

På frågan om SCB-mätningen är bra eller dålig för möjligheterna att bilda en M-ledd regering efter valet, svarar Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer:

– Moderaterna har en god utgångspunkt. De som vill byta regering har en god utgångspunkt.

Moderaterna (M) har jämfört med valresultatet gått fram 2,6 procentenheter till 22,4 procent, men ligger kvar på ungefär samma nivå som i novembermätningen.

Är det inte ett problem för en eventuell högerregering att L ligger långt under riksdagsspärren?

– Hade detta varit i ingången av september 2022 så hade det varit det. Men det är trots allt långt kvar till valet, säger Strömmer.

SD: Inte omöjligt

SD går fram sedan SCB:s novembermätning, till 18,9 procent. SD:s gruppledare i riksdagen Henrik Vinge tror att det är möjligt att byta regering efter valet även om L faller ur riksdagen.

– Det kommer krävas några ytterligare mandat. Det blir en ganska tajt valrörelse. Jag tror inte alls det är omöjligt, men det kommer att krävas att de som vill byta regering faktiskt går och röstar, säger Vinge.

På politikens andra sidan är frågan om det går att bilda regering i ett samarbete mellan Socialdemokraterna (S), Miljöpartiet (MP) och Centern (C), utan Vänsterpartiet (V). C utesluter budgetsamarbete med V.

V hamnar på 8,9 procent i SCB:s mätning. Det är en knapp nedgång sedan november, som dock inte är statistiskt säkerställd, men en uppgång sedan valet 2018.

Enligt partisekreteraren Aron Etzler visar mätningen att det inte kommer att räcka med S ,MP och C för att stoppa en M-ledd regering.

– Det behövs fyra partier och då behöver V får inflytande också, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV