Radar · Politik

Ilska mot Centern inför omröstning om ensamkommande: ”Ett svek”

Våren 2020 argumenterade Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Jonny Cato för lättnader i gymnasielagen av hänsyn till pandemin som gjort det svårare att få jobb.

Imorgon torsdag röstar riksdagen om förslaget på lättnader av gymnasielagen. Efter Centerpartiets omsvängning står det klart att det kommer att röstas ned. För många ensamkommande som behöver hitta jobb för att få stanna i Sverige är uppförsbacken brant.

– Ett svek. Det är bara så, de sviker.

Ingrid Eckerman, grundare av nätverket Stoppa utvisningarna till Afghanistan hör till de aktivister som nu uttrycker besvikelse gentemot Centerpartiet.

– De säger att de skiljer sig från andra borgerliga partierna. I praktiken visar det sig att de vill ha samma strama politik som de andra, säger Ingrid Eckerman om C:s omsvängning.

Våren 2020, när pandemin slagit till och arbetslösheten sköt i höjden, argumenterade Centerpartiet för lättnader i gymnasielagen. I dag krävs det att de ensamkommande ungdomar som fått stanna för att gå gymnasiet har sex månader på sig att hitta jobb från att avslutat studierna. Något som blivit särskilt svårt då många av de jobb som tidigare stått till buds har försvunnit under pandemin, inte minst inom servicebranschen.

– Nu ser vi väldigt många som börjar bli klara med sin utbildning, var lovade arbeten, arbeten som inte längre finns kvar, med tanke på den ekonomiska situation som landet befinner sig i, sa den migrationspolitiska talesperson Jonny Cato (C) till Sveriges radio april 2020.

C: Humanitära skyddsgrunden mer långsiktig

När regeringen i höstas aviserade att man vill göra lättnader hade Centerpartiet svängt. Det står man fast vid när det imorgon är dags att rösta om förslaget i riksdagen. Regeringen vill förlänga tiden ensamkommande har på sig att hitta ett jobb till ett år och även göra det möjligt att komplettera en deltidslön med studiemedel.

Nu anser Centerpartiet att den humanitära skyddsgrund som ingår i förslaget till ny migrationslag är ett bättre sätt att de som omfattats av gymnaiselagen chans att stanna i Sverige.

”Vi ska ha en individuell och rättssäker bedömning som utgår från den enskildes behov, inte tillfälliga lagändringar som varken ser till individ eller håller över tid”, skriver Jonny Cato i ett mejl till Syre.

Ingrid Eckerman menar att den humanitära skyddsgrunden är för otydligt utformad för att ge ensamkommande möjlighet att stanna.

– Vi har sett hur Migrationsverkets hela agerande går ut på att göra människor utvisningsbara. Har man inte klara tydliga lagar som talar om exakt hur det ska vara så kommer Migrationsverket följa signalerna från regeringen om att man ska vara restriktiva, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV