Krönikor

I detta nu pågår ett intensivt arbete för att avveckla demokratin i USA

För den som har arbetat och levt i USA borde luften vara lättare att andas. Lättad över att Joe Biden gör USA normalt igen och att världen går mot lugnare tider. Och det är viktigt, för oavsett om det rör sig om ekonomi eller attityder – det som händer i USA händer förr eller senare i Sverige. 

Men man gör ett stort misstag om man tror att faran är över. I detta nu arbetar GOP – Republikanerna – allt hårdare för att avveckla demokratin. De blockerade förslaget om den kommitté av oberoende experter som skulle utreda attacken mot Kapitolium den 6 januari. De sparkar ut hederliga, traditionella konservativa, som Liz Cheney, men behåller en psykiskt sjuk antisemit som Marjorie Taylor Greene och den minst lika vansinnige Matt Gaetz – som utklassar allt vad Hollywood hade kunnat hitta på i äckelväg. 

Extremhögern beväpnar sig och får hjälp av republikanska lagstiftare. 
Och rösträtten är inte längre självklar.

I detta nu pågår ett intensivt arbete för att förhindra minoriteter, native americans eller universitetsstudenter från att rösta. Det är ingenting nytt, efter Barack Obamas valseger 2012 drev GOP igenom 19 lagar som gjorde det omöjligt för många av Obamas väljare att rösta – däribland 800 000 invånare i Florida. Men nu har de lagt på ett extra kol – bara i år har republikanska stater infört minst 389 restriktiva lagförslag i 48 stater under lagstiftningssessionerna. Ytterligare 61 lagförslag är under behandling. 

Där man inte kan förbjuda någon att rösta, gör man hela valprocessen så svår som möjligt. I Nevada måste de som lever i Pyramid lake-reservaten köra nästan 160 km för att komma till närmaste vallokal. I Arizona begärde Navajo nation att de skulle få extra tid för poströstningar, eftersom det bara finns ett postkontor på var 707 kvadratkilometer. Nu ska de tas bort helt och hållet. På andra håll gör man och kräver att väljaren ska printa ut ett formulär hemma – men bara två av tio låginkomsttagare i USA äger en printer. 

Och mitt under en dramatisk ökning av masskjutningar tar Texas bort kravet på vapenlicens, utbildning och bakgrundskontroller. Det gör det möjligt för vilken psykopat som helst att gå beväpnad överallt, utan tillstånd. Det räckte inte med att Navy seals och US Marine såg sig föranledda att påminna GOP om att vapeninnehav förutsätter minst 40 timmars träning av kvalificerade instruktörer. De fick svaret att sådana restriktioner var rena rama socialismen.

USA har starka demokratiska institutioner, och en överväldigande majoritet amerikaner skulle aldrig drömma om att ägna sig åt väpnade kupper eller vansinniga konspirationsteorier. De är varken dummare eller klokare än européer. Det är viktigt att komma ihåg. Men som sagt – det som händer i USA händer förr eller senare i Sverige.

Sverige är vackert så här års.

Men det kunde få vara lite varmare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV