Radar · Inrikes

Glädjebesked för tågälskare: Nu lättare att boka Europaresa på räls

Via SJ:s hemsida går det nu att klicka sig vidare till en plattform där tågresor i Europa kan beställas och betalas i svenska kronor.

Nu blir det lättare att ta tåget ut i Europa. Via svenska SJ:s hemsida går det att klicka sig vidare till bokningsplattformen Omio, till vilken många stora tågbolag i Europa är kopplade.

Sedan 2014 har det inte gått att boka tågbiljetter till destinationer utanför Norden via SJ. Nu blir det ändring på det – men än så länge till ett begränsat antal länder.

– Jämför man med hur det är att köpa via en flygresemotor av något slag, så upplevs det här som lite mer begränsat. Men det här är vårt första steg och vi kommer att lägga till destinationer och länder successivt tillsammans med Omio, säger Mats Almgren, kommersiell direktör på SJ.

Om man går in på Omio via sj.se/utlandsresor presenteras informationen på svenska och det går också att betala för resan i svenska kronor. Övrig kundservice erbjuds dock bara på engelska, exempelvis om man behöver boka om resan.

Än så länge ingår följande länder i bokningssystemet: Belgien, Danmark, Frankrike, Nederländerna, Schweiz, Storbritannien, Tyskland och Österrike.

Till cirka 15 destinationer i dessa länder går det att göra en direktbokning. Vill man boka till andra städer inom dessa länder får bokningen ske i två steg.

– Vi kommer framöver att lansera en helt egen tjänst, men den ligger två år fram i tiden ungefär, säger Mats Almgren.