Radar · Utrikes

Väckelsekristna efter i USA:s vaccinering

Många väckelsekristna i USA är skeptiska till att vaccinera sig.

USA missar sitt mål att ha vaccinerat 70 procent av den vuxna befolkningen med minst en dos till den 4 juli. Flera grupper i samhället är skeptiska till vaccinet. Till de mest tveksamma hör vita väckelsekristna, som utgör 41 miljoner av amerikanerna.

Drygt 57 procent av amerikanerna är färdigvaccinerade och USA ligger före de flesta andra länder när det gäller antal vaccinerade i förhållande till folkmängd. Men vaccineringen har saktat ned kraftigt sedan mitten av april. Utbudet på vaccin är större än efterfrågan, och 100 miljoner amerikaner är fortfarande ovaccinerade.

President Joe Bidens mål att 70 procent av alla vuxna amerikaner ska ha vaccinerats med åtminstone en dos till nationaldagen den 4 juli kommer inte att uppfyllas – i nuläget har omkring 66 procent fått sin första dos. De flesta stora vaccinationscentralerna har stängt, och myndigheterna skickar nu ut vaccinationsbussar till områden där många är tveksamma.

Amerikaner utan sjukförsäkring, republikanska väljare, landsortsbor, vita väckelsekristna och vuxna utan högskoleexamen hör till de grupper som är minst vaccinationsvilliga, enligt en färsk undersökning från organisationen Kaiser Family Foundation, KFF.

Vill vänta och se

Men alla ovaccinerade är inte lika motvilliga. Vissa grupper, däribland afroamerikaner, vill i högre grad vänta och se hur andra påverkas av vaccinet innan de själva är beredda att ta det, enligt KFF:s undersökning. Vita väckelsekristna, som utgör 41 miljoner vuxna i USA, är en av de grupper där flest uppger att de ”definitivt inte” tänker vaccinera sig.

Den utbredda vaccinskepsisen bland väckelsekristna brukar förklaras med misstro gentemot vetenskap och samhällsinstitutioner, och en växande tro på konspirationsteorier. Detta har blivit mer påtagligt sedan gruppen blev Donald Trumps kärnväljare, enligt Kris Carter på Christians and the Vaccine, en organisation som arbetar för att fler kristna ska vaccinera sig mot covid-19.

– Väckelsekristna har blivit del av en politisk rörelse med väldigt låg tilltro till institutioner som den nationella folkhälsomyndigheten CDC, säger han, och fortsätter:

Vaccinskepsis på export

– Det första Trump gjorde när pandemin bröt ut var att hävda att den inte är värre än en influensa. Det synsättet fick fäste bland konservativa och väckelsekristna amerikaner och har lett till att många inte tar pandemin på allvar.

Carter, som också driver en kristen organisation i Uganda och tillbringar mycket tid i landet, varnar för att väckelsekristna amerikaners vaccinskepsis exporteras utomlands.

– Jag pratar med kristna ugandier dagligen, och de citerar vaccinkritiska budskap från amerikanska väckelsekristna predikanter som de ser på Facebook och i andra sociala medier, säger han.

Vill bygga relationer

Flera högprofilerade konservativa pastorer har dock uppmanat sina församlingar att vaccinera sig. Predikanten Franklin Graham har förklarat för sina 9,6 miljoner följare på Facebook att Jesus skulle ha förespråkat vaccin.

Men andra inflytelserika pastorer sprider skepsis. ”Globalister” kommer att använda ”bajonetter och fängelser för att tvinga en nål i din arm”, sade predikanten Gene Bailey i sin pratshow på den kristna tv-kanalen Victory Channel. Felaktiga uppgifter om att vaccinen innehåller rester från aborterade foster har spridits bland väckelsekristna abortmotståndare.

Christians and the Vaccine arbetar med att förse pastorer med material om hur de ska prata om vaccin på en kristen grund med sina församlingar, och producerar videoklipp med titlar som ”ska kristna ta vaccinet?” som väckelsekristna kan dela i sociala medier.

– Vår strategi kretsar kring att bygga relationer. Väckelsekristna är inte intresserade av att regeringen eller myndigheter talar om för dem vad de ska göra, säger Kris Carter.

Fakta: Grupper med lägst och högst vaccinationsgrad i USA

Lägst:

• Yngre än 65 år utan sjukförsäkring – 48 procent har tagit minst en vaccindos
• Republikaner – 52 procent
• Landsbygdsbor – 54 procent
• 18-29-åringar – 55 procent
• Vita väckelsekristna – 58 procent

Högst:

• Demokrater – 86 procent
• Personer över 65 år – 85 procent
• Högskoleutbildade – 79 procent
• Stadsbor – 72 procent
• Personer med svåra hälsoproblem – 72 procent
Källa: Kaiser Family Foundation

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV