Radar · Inrikes

Tiotusentals kan ha farliga flytvästar hemma

Konsumentverket uppmanar båtfarare att kolla upp sin flytväst.

Uppblåsbara flytvästar från nio varumärken återkallas av Konsumentverket, skriver förvaltningsmyndigheten i ett pressmeddelande. Samtidigt befarar man att tiotusentals svenskar kan ha farliga flytvästar i sin ägo.

Sedan 2019, efter beslut från EU-kommissionen, måste uppblåsbara flytvästar ha säkrade gaspatroner. En urgängad gaspatron resulterar i att flytvästen inte blåses upp när den hamnar i vattnet och den uppfyller därmed inte sin funktion.

I en marknadskontroll genomförd av Konsumentverket 2020 såg man att endast en av tio granskade västar levde upp till de nya kraven. Tillverkarna av de övriga nio västarna uppmanade sina kunder att kontakta återförsäljarna för att få de inköpta västarna åtgärdade.

Konsumentverket har nu följt upp återkallelserna med företagen och har alltså kommit fram till bedömningen att tiotusentals västar finns kvar i svenska hem och båtar.

Västarna kan vara direkt livsfarliga och Konsumentverket råder alla som har en uppblåsbar flytväst hemma att kolla upp om den har återkallats innan användning.

På Konsumentverkets hemsida finns en lista över de flytvästar som återkallats.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV