Radar · Migration

Storbritannien vill skicka flyktingar till Afrika under asylprocessen

Priti Patel, Storbritanniens inrikesminister med ansvar för migrationsfrågor.

Danmark har redan röstat igenom att flyktingar ska kunna skickas till center i länder i Afrika under asylprocessen. Nu följer även Storbritannien efter och lägger förslag om detsamma. FN har riktat skarp kritik mot det danska beskedet, och brittiska UNHCR är inte heller sena med kritiken.

Det brittiska inrikesministeriet ska bjuda in Danmark för samtal om att dela på asylcenter som de båda länderna skulle kunna skicka flyktingar till under den tid som de genomgår en asylprövning, rapporterar brittiska The Times. Uppgifterna om att man ska samarbeta med Danmark har dock förnekats av inrikesministeriet, enligt Metro UK. 

Den brittiska inrikesministern Priti Patel kommer under nästa vecka att introducera de lagar som krävs för att göra det möjligt för Storbritannien att skicka iväg asylsökande till det tilltänkta centret. Tanken är, liksom i Danmark, att den asylsökande först ska ta sig till landet och vid gränsen uttrycka en önskan om att söka asyl. Men istället för att då släppas in och få sin sak prövad under tiden som man bor på ett asylboende i Danmark eller Storbritannien så ska den asylsökande skickas till ett center i ett afrikanskt land.

Exakt hur det ska gå till att starta de här centren i praktiken är ännu oklart. Det är inte heller säkert i vilket land det ska ligga, bland de danska förslagen finns Tunisien, Egypten och Rwanda, för att nämna några länder.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnsson ska enligt The Times vara positiv till asylcenter i Afrika, bland annat efter att över 5600 flyktingar anlänt i Storbritannien med båt över Engelska kanalen hittills i år.

Syre har tidigare skrivit om det danska beskedet som röstades igenom i juni. Idén om sådana här center är ett eko av de australienska metoderna för att hålla flyktingar borta. På öarna Manus och Nauru har Australien i många år hållit asylsökande frihetsberövade under fruktansvärda förhållanden, något som upprört världen. Men nu kikar alltså två europeiska länder på att låta sig inspireras.

FN har redan kritiserat Danmarks beslut om att upprätta center i Afrika. Nu riktar den brittiska grenen av UNHCR kritik mot det brittiska beskedet om att man tittar på att följa efter Danmark.

– Globalt samarbete krävs för att lösa en global kris. Storbritannien borde leta efter lösningar genom samarbete istället för att lägga ansvaret på mindre bemedlade länder, skriver de på Twitter.