Radar · Miljö

Samhälle nedbrunnet efter rekordvärmen

Samhället Lytton i provinsen British Columbia i Kanada har brunnit ner i spåren av rekordvärmen.

Det lilla samhället Lytton har slukats av lågor efter att i tisdags ha satt värmerekord i Kanada med 49,6 grader. ”90 procent av byn har brunnit, däribland centrumet” skriver den lokala parlamentsledamoten Brad Vis på sociala medier. Omkring tusen personer i västra Kanada har evakuerats undan elden.

”Vår stackars lilla stad Lytton är borta. Och elden kom så snabbt”, skriver Lyttonbon Edith Loring-Kuhanga på Facebook.

”Det här är fruktansvärt – vi är alla chockade,” fortsätter hon.

Den extrema, aldrig tidigare skådade värmeböljan har de senaste dagarna legat över västra Kanada och nordvästra USA. I spåren följer nu en enorm risk för skogsbränder.

Mellan i onsdags och torsdags startade 62 bränder i kanadensiska British Columbia, säger provinsens premiärminister John Horgan på en presskonferens, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Jag kan inte nog understryka hur extra stor brandrisken är just nu nästan överallt i British Columbia.

"Lämnade allt"

I området runt samhället Lytton, omkring 25 mil nordöst om storstaden Vancouver, har runt tusen personer tvingats fly undan lågorna. Lyttons 250 invånare fick lämna sina hem i all hast på onsdagskvällen.

Edith Loring-Kuhanga beskriver hur hon satt i ett Zoom-möte när hennes kollega ringde och sade att hon var tvungen att lämna sitt hem omedelbart.

– Folk hade inte tid att hämta sina djur. Det fanns inte tid för folk att packa sina personliga tillhörigheter. Jag lämnade mina fotoalbum. Jag lämnade allt, berättar hon för public service-bolaget CBC.

Hettan håller i sig

Förutom kring Lytton brinner det även i ett kluster norr om staden Kamloops, runt 15 mil nordöst om Lytton. De lokala myndigheterna har ännu inte offentliggjort ifall några personer har skadats eller omkommit i bränderna.

yvärr ser hettan inte ut att ge med sig. Även de kommande dagarna kan det bli rekordtemperaturer, spår Kanadas vädermyndighet. Under torsdagen rörde sig hettan österut över centrala Kanada och värmevarningarna sträcker sig nu ända till norra Ontario.

”Värmeböljans varaktighet oroar, eftersom det även är förhöjda temperaturer nattetid,” skriver myndigheten.

Under veckan har även delstaterna Washington och Oregon i USA registrerat rekordtemperaturer och flera hundra plötsliga dödsfall har rapporterats till följd av hettan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV