Radar · Djurrätt

Ny djurskyddslag i Turkiet: Djur inte längre egendom – skärpta straff för djurplågeri

Efter en lång väntan är den nya djurskyddslagen i Turkiet på väg.

Nya cirkusar och delfinparker ska förbjudas, djurplågeri ska kunna ge fängelse i upp till tre år och alla djur ska erkännas som levande varelser istället för egendom. Det är några av punkterna i propositionen till den nya djurskyddslagen i Turkiet, som nyligen presenterats i det turkiska parlamentet. Men djurrättsorganisationen Haytap har en del invändningar.

Efter otaliga namninsamlingar och protestlistor från medborgare och djurrättsorganisationer, långdragna debatter och en lång väntan är den nya djurskyddslagen i Turkiet äntligen på väg att bli verklighet. Lagförslaget, som presenterades i det turkiska parlamentet på torsdagen och förväntas röstas igenom innan sommarledigheten inleds, innehåller en rad förändringar.

Propositionen innehåller bland annat förbud mot att sälja hund och katt i djuraffärer, så kallade ”pet-shops”. Att starta cirkusar och delfinparker eller utöka redan befintliga med fler djur förbjuds också.

Enligt det nya lagförslaget kommer även straffet för en rad olika brott mot djur att kunna ge fängelse. Det gäller bland annat att döda utrotningshotade djur eller leda till att en djurart utrotas, där påföljden blir fängelse från ett upp till fem år respektive ett upp till tio år. Dessutom kommer personer som använder djur i så kallade hundkamper att straffas med fängelse från sex månader i upp till tre år.

"Motsvarar inte förväntningarna"

En punkt som framförallt har riktats hård kritik mot tidigare har varit att djurplågeri har kunnat ge olika påföljder beroende på om djuret som plågats varit hemlöst eller inte. Detta då en del djur enligt lag räknades som egendom och plågeri av dessa kunde ge fängelse för skada av egendom, medan plågeri mot hemlösa djur endast gav böter.

Nu ändras det. I det nya lagförslaget räknas längre inte något djur som egendom. Istället erkänns alla djur som levande varelser och straffet för djurplågeri och grovt djurplågeri skärps från böter till fängelse i sex månader upp till tre år. Men flera djurrättsorganisationer är ändå besvikna.

Ahmet Kemal Şenpolat, ordförande för djurrättsorganisationen Haytap, menar att den lägre straffgränsen på sex månader i princip kommer att innebära att de flesta som gjort sig skyldiga till djurplågeri, kommer att gå fria.

– Formuleringarna ser ju fina ut med fängelsestraff. Men i praktiken kommer det inte innebära någon större skillnad. En minimigräns på sex månader betyder att straffet kommer omvandlas till böter i de allra flesta fall, vilket inte kommer att ha någon avskräckande effekt på något vis. Vårt krav har alltid varit att djurplågeri ska ge fängelse i lägst två år och en månad för att det ska innebära häktning. Våra medborgare kommer inte se någon skillnad, förövarna gick fria mot böter tidigare och kommer fortsätta att göra det nu, säger han i en kommentar till tv-kanalen CNN Turk.

Han riktar också kritik mot att förbud mot försäljning av hund och katt begränsas till så kallade pet-shops.

– I ett land med så många hemlösa djur i behov av vård och omsorg, behöver uppfödning och försäljning av djur kontrolleras. Vi behöver få kontroll över populationen. I det nya lagförslaget förbjuder man försäljning i affärerna, men tillåter människor titta i kataloger och beställa hem djuren ändå. Det spelar ju ingen roll vart djuren befinner sig, så länge man tillåter försäljning och driver på okontrollerad avel och oansvarig djurhållning, säger Ahmet Kemal Şenpolat.

Blir propositionen lag innebär det också att det blir obligatoriskt att registrera husdjur digitalt samt att människor som överger husdjur ska straffas med böter.