Energi · Syre tipsar

Gör din egen vegetariska tvål

Den hemgjorda tvålen kan få färg och doft från sådant som finns hemma i köket, till exempel kanel, te eller skivor av citrusfrukter.

Vill du göra din egen tvål? De flesta tvålrecept innehåller talg och bivax, eller åtminstone någotdera. Men den här är helt och hållet vegetarisk. Det blir en tvål som löddrar mycket, men som kan se lite grynig ut när den är klar.

Du behöver:
ett halvt kilo kokosolja (använd rå kokosolja om du vill ha kokosdoften kvar)
265 ml vatten
100 ml kaustiksoda (Se upp: ren lut är frätande! Använd handskar och andra redskap än de du har till matlagning.)
10 ml glycerin (om du vill)
10 ml extra olja (om du vill).

Gör så här:
1. Smält kokosfettet. Strö ner kaustiksodan i vattnet, lite i taget. Vattnet blir varmt och mjölkigt. Rör om hela tiden så inte kaustiksodan stelnar till hårda klumpar. När du har tillsatt all kaustiksoda är luten 70–80 grader varm och starkt basisk. När luten och kokosfettet är 20–30 grader varmt häller du ner luten i vattnet.

2. Rör om med handvisp i början, när blandningen är vattnig och ojämn. När den blir jämnare kan du använda elvisp. Det är bäst att röra hela tiden, men du kan också först röra oavbrutet i 15 minuter, sedan låta den stå i 15 minuter och fortsätta så. Det tar ungefär en och en halv timme. När blandningen tjocknar och blir halvgenomskinlig kan du vispa på högsta hastighet. Till slut droppar blandningen som tjock kräm från vispen. Förtvålningen är klar när ett drag med en sked lämnar ett spår som stannar kvar på ytan några sekunder.

3. Blanda glycerin och extra olja, rör ner blandningen i lite av tvålmassan och sedan alltihop i resten av tvålmassan. Elvispa lite. (Om du vill färga och parfymera tvålen kan du göra det nu, men det är bättre att vänta i tre–fyra veckor, smälta om tvålmassan och tillsätta parfym och färg då.)

4. Häll upp smeten i en stor form eller flera små. Om du oljar in formen eller lägger ett fuktigt tyg i botten blir tvålen lättare att ta ur sen.

5. Täck tvålen med en handduk och låt den stå varmt (eller åtminstone i rumstemperatur) i två dygn eller tills konsistensen är fast.

6. Slå ut tvålen ur formarna. Om det är svårt kan du ställa dem i frysen ett par timmar. Ta sedan ut dem, vänta tio minuter och slå ut dem sedan. Använd handskar eftersom tvålen fortfarande innehåller mycket lut. Skär den i bitar och täck dem med tyg.

7. Låt tvålen stå i rumstemperatur och mogna. Det kan bildas sodakristaller på ytan, men dem kan man skära, borsta eller skölja bort. Efter tre–fyra veckor är tvålen färdig att använda. Men du kan också smälta om den, tillsätta färg och parfym och låta den stelna igen i formar.