Radar · Politik

Ebba Busch erkänner grovt förtal

Kristdemokraternas ledare Ebba Bush.

KD-ledaren Ebba Busch erkänner grovt förtal i den uppmärksammade husaffären. Hon undviker därmed rättegång och påföljden blir dagsböter på totalt 60 000 kronor. På Facebook skriver KD-ledaren att hon i ”själ och hjärta” anser sig vara oskyldig.

I inlägget på Facebook meddelar Ebba Busch att hon i dag fredag skrivit på ett strafföreläggande angående den förtalsanmälan som riktats mot henne.

Överåklagare Anders Jakobsson säger att Ebba Busch erkände brottet i ett kompletterande förhör i torsdags, som hölls på begäran av hennes försvarare.

KD-ledaren undviker därmed rättegång och får istället ett strafföreläggande på 60 dagsböter à 1 000 kronor.

– Det finns ingen anledning att väcka åtal när någon erkänner ett brott som vi kan lagföra på det sättet att man utfärdar ett strafföreläggande, det är samma som en dom. Den enda skillnaden är att strafföreläggandet vinner laga kraft på en gång, det gör inte en dom som man har rätt att klaga på, säger Anders Jakobsson.

Anser sig oskyldig

Ebba Busch anklagades för grovt förtal i den infekterade hustvisten som tog sin början förra året. I ett inlägg på sociala medier den 19 februari i år pekade hon ut den dåvarande hussäljarens ombud som brottslig.

Några dagar senare anmäldes partiledaren för grovt förtal och åklagare valde att inleda en förundersökning.

Av Facebook-inlägget framgår att Ebba Busch i ”själ och hjärta” anser sig vara oskyldig.

”Jag ansåg att hur jag handlade var inom det tillåtnas gräns, då uppgifterna finns tillgängliga på internet för var och en som vill läsa. Jag ansåg att detta innebar att uppgifterna var allmänt kända och att det därför var försvarligt att lämna dem i den aktuella situationen”, skriver hon.

Enligt Busch saknas praxis på liknande fall – men åklagaren håller inte med.

– Praxisen är klar i det här ärendet. Det finns så mycket domar på just liknande situationer där man är dömd för grovt förtal, och där det är villkorlig dom och dagsböter, säger Jakobsson.

Rättegång dröjer

Mannen som förtalades får inget skadestånd.

– 60 dagsböter ligger i linje med den praxis som domstolarna har lagt i ett antal domar på liknande situationer, säger åklagare Anders Jakobsson.

Jakobsson säger att mannen och hans juridiska ombud kan använda sig av domen för att söka ersättning.

– Nu har de en lagakraftvunnen dom som de kan använda sig av för en skadeståndsprocess gentemot henne. Skälet till att jag inte haft med det här, är att ersättningskravet som eventuellt målsägande har kan vara lite olika beroende på vad man vill lägga henne till last, säger Jakobsson.

I sitt inlägg konstaterar Ebba Busch att en rättegång skulle ha legat minst ett halvår fram i tiden.

”Den tiden har jag inte, det är inte min prioritet. Om jag då måste betala böter för att ha kallat en spade för en spade så får det vara så”, skriver hon.

Säljaren ångrade affären

Hon påstår att inga sakuppgifter hon hänvisat till varit felaktiga.

Hustvisten som Kristdemokraternas partiledare är inblandad i tog sin början i augusti 2020 när hon köpte en fastighet av en äldre man utanför Uppsala.

Bara några dagar senare uppgav mannen att han ångrade affären och att han känt sig bearbetad. Sedan dess har parterna både i och utanför domstol hävdat att de har bättre rätt till fastigheten.

Ebba Busch har hela tiden hävdat att allt gick riktigt till när kontraktet skrevs under.

Fakta: Strafföreläggande

• Om den misstänkte erkänner att han eller hon har begått brottet, och det är klart vad det ska bli för straff, kan åklagaren meddela ett så kallat strafföreläggande.
• Ett strafföreläggande har samma verkan som en dom och det antecknas i belastningsregistret. Skillnaden är att åklagaren inte väcker åtal och det blir därmed inte heller någon rättegång.
• Strafföreläggande är bara möjligt för brott där påföljden är begränsat till böter och/eller villkorlig dom.
Källa: Åklagarmyndigheten