Radar · Arbetskritik

Larm: Bristande skyddsutrustning inom äldreomsorgen

Personal inom äldreomsorgen har fått arbeta utan nödvändig skyddsutrustning under den senaste månaden, svarar flera skyddsombud i en ny enkät från fackförbundet Kommunal.

Skyddsombud inom äldreomsorgen larmar om bristande skyddsutrustning inom äldreomsorgen. Det visar en ny enkät från fackförbundet Kommunal.

I enkäten från Kommunal svarade mer än var sjunde skyddsombud att det under den senaste månaden har förekommit situationer då personal inom äldreomsorgen har arbetat utan rätt skyddsutrustning.

I enkäten framgår det också att en del arbetsgivare medvetet begränsar användningen av skyddsutrustning. Mer än var tionde skyddsombud i enkäten uppgav att arbetsgivare försökt begränsa användning av nödvändig skyddsutrustning på arbetsplatsen eller inom deras skyddsområde.

– Detta är oerhört allvarligt. Det har snart gått ett år sedan pandemin startade och fortfarande ser vi brister inom äldreomsorgen. Bristande riktlinjer på arbetsplatser och otillräckligt med tid för personalen att göra sitt jobb. Detta är inget annat än ett svek mot dem som står i frontlinjen och bekämpar pandemin, säger Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin i ett pressmeddelande.

Fakta: Om enkäten

6630 skyddsombud inom äldreomsorg uppmanades mellan 20 och 24 januari 2021 via e-post att svara på en webbaserad enkät.

2690 av de 6630 skyddsombuden svarade, en svarsfrekvens på 40,6 %.

15 % av de svarande angav att det har förekommit situationer där personalen har arbetat utan rätt skyddsutrustning den senaste månaden.

12 % av de svarande skyddsombuden angav att arbetsgivaren har försökt att begränsa användandet av adekvat skyddsutrustning på deras arbetsplats eller inom deras skyddsområde.
Källa: Kommunal