Radar · Miljö

Studie: Unga sköldpaddor luras att äta plast på grund av evolutionen

En grön havssköldpadda släpps ut i havet utanför Thailand.

Många sköldpaddor dör på grund av att ha ätit plast. Att de äter plasten beror på deras beteende och att de ofta simmar i områdena där plasten samlar sig, visar en ny studie.

De brittiska och australiensiska forskarna har studerat unga sköldpaddor upp till 50 centimeter i storlek som lever i haven utanför Australiens väst- och östkust.

Det som en gång gav sköldpaddorna en evolutionär fördel, det att de har en förmåga att leva långt ute till havs där det finns få rovdjur, har blivit till en nackdel för djuren. De enorma mängder plast som släpps ut varje år tenderar att samlas där som flytande skräphögar. Eftersom unga sköldpaddor ofta äter nästan vad som helst blir det också så att plast följer med, rapporterar The Guardian.

Studien (Plastic Pollution and Small Juvenile Marine Turtles: A Potential Evolutionary Trap) som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Frontiers in Marine har undersökt innehållet hos 121 havslevande sköldpaddor, som antingen har sköljts upp på land eller fångats oavsiktligt i fiskenät. Sköldpaddorna från Stilla havet hade mer plast i sina magar än de från Indiska oceanen. Ett djur, en grön havssköldpadda, hade 144 bitar av plast i magen. Forskarna kunde dock inte se varifrån geografiskt plasterna kommit från, enligt studien.

– Sköldpaddorna har utvecklats i det öppna havet där det finns få rovdjur. Det har gjort att de har hamnat i en evolutionär “fälla” då det betyder att de lever i väldigt förorenade områden som Det stora stillahavssopområdet, säger forskaren Emily Duncan, som är en av rapportförfattarna, till The Guardian.

Klimatförändringar ett hot

Enligt en studie från Greenpeace är sex av sju arter är utrotningshotade. Det är dessutom väldigt få havssköldpaddor överlever sitt första levnadsår, vilket gör vanan att äta plast bland unga sköldpaddor än mer farlig. De största hoten mot sköldpaddorna är trålning, jakt, klimatförändringarna och just plasten. Det räcker med att en sköldpadda har ätit 14 bitar med plast för att den ska ha 50 procents större chans att dö, skriver Greenpeace. Arter som havslädersköldpadda använder bara synen när de söker föda förväxlar ofta flytande plastpåsar med deras favoritföda maneter. Havssköldpaddor har funnits på jorden i över 100 miljoner år.

Organisationen varnar för att plastföroreningarna bara fortsätter att växa och förväntas att tredubblas till år 2060, trots att allt fler blir medvetna om problemen.