Radar · Utrikes

Farligt rakpermanenta håret –  kraftigt ökad risk för bröstcancer

Författaren Chimamanda Ngozi Adichie menar att svarta kvinnor känt ett behov av att rakpermanenta håret för att passa in bättre i västerländsk kultur.

En ny studie visar att svarta kvinnor som använder sig av en lutbaserad relaxer löper betydligt större risk att drabbas av bröstcancer.

Forskare har länge misstänkt att ett långvarigt användande av en lutbaserad relaxer som innehåller natriumhydroxid kan leda till allvarliga hälsoeffekter, bland annat bröstcancer. En ny studie som publicerats i Oxford University’s Carcinogenesis Journal kan nu bekräfta misstankarna.

Det kan finnas olika anledningar till att svarta kvinnor väljer att rakpermanenta håret. Nigerianska författaren och aktivisten Chimamanda Ngozi Adichie menar att det för många är ett sätt att uppfylla västerländska skönhetsideal.

– Att använda relaxers är som att vara i fängelse, du är inburad, ditt hår regerar över dig, har hon tidigare sagt enligt BBC.

Sydafrikanska bloggaren Milisuthando Bongela säger att svart hår alltid har setts på som mindre eftersträvansvärt, och att vita attribut som rakt hår alltid har varit överlägset. Svarta kvinnor kan dessutom oroa sig över att gå miste om karriärmöjligheter eller relationer ifall de behåller håret naturligt, menar hon.

Betydligt större risk för bröstcancer

Den nya studien konstaterar att svarta kvinnor som använder den här typen av hårprodukter åtminstone sju gånger om året i 15 år eller längre har omkring 30 procent ökad risk att drabbas av bröstcancer, jämfört med kvinnor som använde produkterna mer sällan.

Forskningsteamet analyserade dessutom data från Boston University’s Black Women’s Health Study. De följde 50 000 kvinnor svarta kvinnor och höll utkik efter faktorer som kunde påverka deras hälsojournaler. 95 procent av kvinnorna uppgav att de använde lutbaserade relaxers och 2 311 drabbades av bröstcancer, skriver The Guardian.

Den här faktorn är dock bara en av många som bidrar till att svarta kvinnor i USA löper större risk för bröstcancer. Man vet sedan tidigare att svarta kvinnor har den högsta förekomsten av bröstcancer innan 40 års ålder, att de har större sannolikhet än vita kvinnor att drabbas av allvarlig bröstcancer samt att de har 40 procents större risk att dö av sjukdomen – oavsett ålder.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV