Radar · Miljö

Bränder fortsätter rasar i Europa – nunnekloster evakueras

Människor springer från lågorna i turkiska Bodrum.

De svåra bränderna rasar vidare i värmeböljans Sydeuropa. Minst fem personer har skadats i den italienska turistorten Pescara vid Adriatiska havet, efter att lågorna har slukat ett naturreservat med stora pinjeskogar nära en populär badstrand.

Bland de skadade finns en femårig flicka vars skador dock inte bedöms vara livshotande, rapporterar The Guardian. Runt 800 personer har tvingats evakuera från den populära semesterorten, däribland turister och boende på ett nunnekloster.

Fler än 800 bränder har blossat upp i Italien under helgen, framför allt i landets södra delar.

”De senaste 24 timmarna har brandmän genomfört över 800 ingripanden; 250 på Sicilien, 130 i Apulien och Kalabrien, 90 i Lazio och 70 i Kampanien”, skriver den nationella brandmyndigheten Vigili del Fuoco på Twitter.

Turkiet får EU-hjälp

På videoklipp syns svart brandrök stiga mot himlen i ett tätbebyggt område nära strandlinjen.

Värmeböljan i södra Europa – med temperaturer över 40 grader – beskrivs som en av de värsta på decennier. Skogsbränder härjar även i bland annat Spanien, Grekland och Turkiet, där flera turistorter har evakuerats och åtta människor hittills bekräftats omkomna i lågorna. Flera stora bränder nära de populära semesterorterna Marmaris och Antalya är fortfarande inte under kontroll.

Runt 400 svenskar tros befinna sig i det drabbade området, enligt Aftonbladet.

På måndagen uppger EU att man kommer att hjälpa Turkiet med räddningsinsatsen och att unionen står i solidaritet med Turkiet ”under denna väldigt svåra tidpunkt”.

Även i Grekland har flera byar evakuerats och flera människor vårdas på sjukhus för brännskador och andningsproblem. 300 brandmän, två släckningsflygplan och fem helikoptrar arbetar med att släcka en större skogsbrand i närheten av Patras omkring 20 mil väster om Aten, som hittills har förstört omkring 20 hus och över 3 000 hektar pinjeskog och olivlundar.

Värmen stiger

Och värmeböljan ser inte ut att släppa greppet. Temperaturen på halvön Peloponnesos, där Patras är beläget, väntas klättra till 45 grader de kommande dagarna.

På söndagen bröt en brand ut även på Rhodos och slog ut stora delar av öns elnät, rapporterar nyhetsbyrån AFP. På måndagen är branden fortfarande inte under kontroll, men elnätet uppges fungera igen och situationen ser bättre ut.

– Man ser flammorna upp mot himlen och är lite orolig över vad som ska hända, säger David Löwgren, som är på semester i Faliraki på Rhodos, till Aftonbladet.

En större skogsbrand rasar även i Finland. Sedan en vecka tillbaka kämpar hundratals brandmän mot lågorna i Kalajoki i Norra Österbotten. Branden uppges vara den största i landet på 50 år och släckningsarbetet förväntas pågå i många dagar framöver.