Radar · Inrikes

70-åring blev uppsagd efter cigarettbråk – men Hyresnämnden gav honom rätt

Hyresnämnden gav 70-åring rätt efter cigarettbråk.

En man i 70-årsåldern tog en cigarett i sin lägenhet – då blev han uppsagd. Men nu har Hyresnämnden slagit fast att mannen inte gjorde någonting fel, skriver Hemhyra.

70-åringen som bor i Norrköping har haft sin lägenhet i 20 års tid, och när han skrev på kontraktet fanns det inga förbud kring rökning inomhus. Därför har han tagit en cigarett när han känt för det.

Hyresvärden har dock varit av en annan åsikt. Han menar nämligen att alla boenden har blivit informerade via informationsblad om att det råder totalt rökförbud i fastigheten.

I somras valde då hyresvärden att säga upp den 70-årige mannen då han trotsat rökförbudet och orsakat skada i lägenheten, som behöver saneras.

Men 70-åringen hävdar att han varit noga med att vädra och hålla lägenheten fräsch, och att skadorna i bostaden fanns där redan innan han flyttade in.

70-åringen får rätt

Hyresnämnden har nu sagt sitt i fallet – och de ger 70-åringen rätt. Det fanns nämligen ingenting i hyresavtalet som sa att han inte får röka i sin lägenhet, rökförbudet infördes nämligen först några år efter att han flyttat in. Han får därför bo kvar utan förändrade förutsättningar.

”En hyresvärd får inte ensidigt bestämma nya hyresvillkor”, skriver nämnden i sitt beslut, enligt Hemhyra.

Tvisten är dock fortfarande pågående då hyresvärden även stämt 70-åringen i tingsrätten på 24 000 kronor, för att kunna betala kommande renoveringar av den aktuella lägenheten.

Generellt sett ställs högre krav på personer som röker inomhus, sett till rengöring och vädring, annars kan man just bli ersättningsskyldig. 

Läs mer: Allvarliga sjukdomen KOL minskar kraftigt i Sverige