Glöd · Ledare

Moderaterna har hittat ännu ett svepskäl för att kasta ut flyktingar

Förföljd kan man vara på olika sätt. Minoriteten som du tillhör kanske trakasseras av myndigheterna och nekas skolgång och rätt att arbeta och bo. Den kan vara utsatt för systematiskt våld och inte får något skydd av myndigheterna.

Enda vägen till ett rimligt liv kanske är att fly därifrån. Men när du väl har fått asyl i ett annat land, vi säger Sverige, då kan du ändå göra en riskbedömning och komma fram till att du kan åka tillbaka några veckor och träffa släkt och vänner. Du ska ju bara hälsa på.

Det är din ensak, och om någon som gnäller om att det visst inte är så farligt i det där landet ändå är det antagligen ingenting att bry sig om. Alla är ju inte så insatta och en del talar innan de tänker.

Men en av de där som gnäller är Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna. I Ekots lördagsintervju säger hon att om du kan åka på semester till ditt hemland behöver du nog inget uppehållstillstånd i Sverige, så då ska det kunna återkallas. De vill också ge i uppdrag till andra myndigheter att rapportera till Migrationsverket om människor åker till länder som de en gång har flytt ifrån.

Maria Malmer Stenergard har varit Moderaternas migrationspolitiska talesperson i två och ett halvt år. Någon gång borde det ha slagit henne att det kan vara skillnad på att bo i ett land och att åka dit på semester. Det kan hända att hon inser det men inte bryr sig, bara hon får vara med och kasta ut folk.

Hon har specialiserat sig på att tala varmt om kvinnor och barn närhelst hon lägger fram något riktigt lågt och osympatiskt. Det gör hon nu också. Hon förklarar att Sverige ska skydda de allra, allra mest skyddsbehövande, framför allt kvinnor, barn och hbtq-personer, helst välutbildade och engelsktalande. Och de som åker på semester i sina hemländer tar nog bara upp platsen för några kvinnor och barn som hade behövt den bättre.

Att folk behöver slå sig ner och vara trygga någonstans och leva som fria människor i ett fritt land, det har hon och hennes parti inte förstått. Inte på senare år i alla fall. Myndigheter ska syna flyktingar med permanent uppehållstillstånd i sömmarna för att se om det går att utvisa dem. De som får försörjningsstöd ska vara beredda på oanmälda hembesök, angiveri ska uppmuntras, solidariteten ska bort och storebrorssamhället ska in.

I dag krävs det synnerliga skäl för att någon som har haft uppehållstillstånd i mer än fyra år ska utvisas, men det skyddet vill Moderaterna ha bort. Bland annat för att kunna utvisa människor som besöker sina tidigare hemländer.

Det finns resor som inte borde göras. Att resa utomlands för att gifta bort sina barn är olagligt och den som begår terrorbrott ska dömas för det. Men – det borde inte behöva påpekas men jag gör det ändå – det här handlar inte om det. Det handlar om människor som bedömer att det funkar att åka på ett bröllop, en semester, kanske se sig om och visa barnen vad det är för ställe de har vuxit upp på.

Samhället ska inte blanda sig i människors privatliv i hopp om att hitta en anledning att slänga ut dem ur landet. Det är sådant som skapar ett delat samhälle utan tillit, med mer av allt som Moderaterna och deras bruna kamrater vill bota med ännu mer tvång och kontroll. Det samhället vill nog egentligen ingen leva i.

Regeringen fixar till socialförsäkringarna litegrann i alla fall. Kan de vara inspirerade av basinkomstdebatten?

Utsläppen minskar inte – de ökar. Vi går mot en uppvärmning på 2,7 grader enligt FN:s generalsekreterare António Guterres<strong>.</strong>